Pirohy plnené kapustou a slaninou

Autor receptu: redakcia

4
porcie
40 minút
príprava
30 minút
na 200 °C

Postup

  1. Droždie, cukor a vodu zmiešame dokopy a necháme 10 minút odpočívať na teplom mieste, aby sa nám vytvoril kvások. Potom zmiešame s ostatnými prísadami a necháme hodinu odstáť. Kapustu postrúhame, osolíme a pretrepeme ju, aby sa objem zmenšil. Potom ju povaríme, scedíme a vytlačíme do sucha. Slaninu nakrájame, upražíme do chrumkava a vyberieme. Vo väčšej panvici rozpustíme maslo a vložíme kapustu, ktorú podusíme a občas miešame, aby sa nepripálila.
  2. Uvarené vajíčka olúpeme, posekáme nadrobno a zmiešame spolu s kapustou, slaninou, okoreníme, osolíme a dáme vychladiť. Cesto premiesime, vyvaľkáme a vykrojíme kruhy s priemerom asi 8 cm, na ktoré dáme po kl plnky. Preložíme a uzavrieme tak, aby nám vznikli plnené kapsičky alebo pirohy. Okraje poriadne postláčame vidličkou.
  3. Rozšľaháme vajíčko s PL teplej vody a natrieme ním pirohy. Ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri teplote 200 °C do zlatista.