Pikantné bravčové kocky v bielej hlávkovej kapuste (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Vybrala som zo svojej zbierky náš obľúbený starý rodinný recept na Pikantné bravčové
kocky v bielej hlávkovej kapuste.
4 porcie |
120 minút príprava |
30 minút na 80-90 °C |
Postup
- Bravčové pliecko som pokrájala na kocky asi 2x3 cm a cibuľu na jemno.
- Bielu hlávkovú kapustu som pokrájala na prúžky, presolila a nechala 2 hodiny odpočívať, aby skrehla.
- Pokrájala som sušené štipľavé papričky na drobno, použila som aj semienka, milujeme ostré jedlá.
- Pripravila som odmerané množstvo domáceho paradajkového pretlaku.
- Na rozpálenej domácej bravčovej masti som prudko opiekla bravčové kocky z pliecka takmer do hneda.
- Pridala som rascu, pokrájané štipľavé papričky a krátko opiekla všetko spolu, budú mať lepšiu a výraznejšiu chuť.
- Potom som dala na opečené mäsko najprv všetku pokrájanú cibuľu a na ňu asi 1 cm silnú vrstvu pokrájanej bielej hlávkovej kapusty, posypala som ju rascou,...
- ...a sladkou mletou červenou madarskou paprikou Kalocsai, ktorá krásne farbí a má vynikajúcu zamatovú chuť.
Toto vrstvenie kapusty s posypaním koreninami som opakovala do spotrebovania kapusty, nesolila som, lebo kapusta bola už presolená. Zaliala som domácim paradajkovým pretlakom.
- Prikryté pokrievkou som dusila na strednom plameni, za občasného podliatia malým množstvom horúcej vody a občasného premiešania, kým mäsko nebolo mäkké, ale kapusta sa nesmie rozvariť, má zostať trošku al dente, šťavy nemá byť veľa, nezahusťuje sa žiadnou múkou!!! a ani ničím iným, necháva sa vyniknúť prirodzenej chuti použitých surovín, šťavy nemá byť veľa a má byť trochu redšia ako pri inej príprave kapustníc.
- Podávala som horúce s krajcom čerstvo upečeného chleba, netreba žiadnu knedľu či inú prílohu, chlieb je k tomuto jedlu suverénne najlepší :-)
- Ide o menej známy netradičný spôsob prípravy, bravčové kocky sú na povrchu s opečenou kôrčičkou a vo vnútri úžasne šťavnaté, prebrali chuť použitých surovín, jedlo je výrazne ostré a vynikajúcej chuti, kapusta chrumkavá.
Je to náš starý rodinný recept, vrelo odporúčam vyskúšať milovníkom ostrých jedál a prirodzenej chuti, síce nezdravé, ale straaaašne dobré. :P
Prajem dobrú chuť :-)