Pikantné bravčové kocky v bielej hlávkovej kapuste (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Vybrala som zo svojej zbierky náš obľúbený starý rodinný recept na Pikantné bravčové kocky v bielej hlávkovej kapuste.

4
porcie
120 minút
príprava
30 minút
na 80-90 °C

Postup

  1. Bravčové pliecko som pokrájala na kocky asi 2x3 cm a cibuľu na jemno.
  2. Bielu hlávkovú kapustu som pokrájala na prúžky, presolila a nechala 2 hodiny odpočívať, aby skrehla.
  3. Pokrájala som sušené štipľavé papričky na drobno, použila som aj semienka, milujeme ostré jedlá.
  4. Pripravila som odmerané množstvo domáceho paradajkového pretlaku.
  5. Na rozpálenej domácej bravčovej masti som prudko opiekla bravčové kocky z pliecka takmer do hneda.
  6. Pridala som rascu, pokrájané štipľavé papričky a krátko opiekla všetko spolu, budú mať lepšiu a výraznejšiu chuť.
  7. Potom som dala na opečené mäsko najprv všetku pokrájanú cibuľu a na ňu asi 1 cm silnú vrstvu pokrájanej bielej hlávkovej kapusty, posypala som ju rascou,...
  8. ...a sladkou mletou červenou madarskou paprikou Kalocsai, ktorá krásne farbí a má vynikajúcu zamatovú chuť. Toto vrstvenie kapusty s posypaním koreninami som opakovala do spotrebovania kapusty, nesolila som, lebo kapusta bola už presolená. Zaliala som domácim paradajkovým pretlakom.
  9. Prikryté pokrievkou som dusila na strednom plameni, za občasného podliatia malým množstvom horúcej vody a občasného premiešania, kým mäsko nebolo mäkké, ale kapusta sa nesmie rozvariť, má zostať trošku al dente, šťavy nemá byť veľa, nezahusťuje sa žiadnou múkou!!! a ani ničím iným, necháva sa vyniknúť prirodzenej chuti použitých surovín, šťavy nemá byť veľa a má byť trochu redšia ako pri inej príprave kapustníc.
  10. Podávala som horúce s krajcom čerstvo upečeného chleba, netreba žiadnu knedľu či inú prílohu, chlieb je k tomuto jedlu suverénne najlepší :-)
  11. Ide o menej známy netradičný spôsob prípravy, bravčové kocky sú na povrchu s opečenou kôrčičkou a vo vnútri úžasne šťavnaté, prebrali chuť použitých surovín, jedlo je výrazne ostré a vynikajúcej chuti, kapusta chrumkavá. Je to náš starý rodinný recept, vrelo odporúčam vyskúšať milovníkom ostrých jedál a prirodzenej chuti, síce nezdravé, ale straaaašne dobré. :P Prajem dobrú chuť :-)