Perky (fotorecept)
Autor receptu: mesiar50
Moja starká nám toto jednoduché a chutné jedlo robievala dosť často.Moja dcérka ho dnes
papala prvý krát.
Postup
- Z uvedených surovín vypracujeme cesto.
- Cesto vyvaľkáme na cca.3-4 mm.Kraje si ako tak narovnáme resp.zrežeme.
- Stred cesta si horizontálne poznačíme tupím nožom.Do jednej polovičky cesta dáme slivkový lekvár.Vy ho môžete dať aj na hustejšie.Ja som mal tie perky XXXL.
- Lekvár zakryjeme polovicou cesta .Potom ho od kraja začneme krájať a budeme si z neho robiť kocky.
- Celé cesto pokrájame na kocky.
- Každú jednu kocku na krajoch pozatláčame vidličkou ,aby sa nám pri varení neroztvorili.
- Perky vložíme do horúcej vody.
- Perky sú uvarené keď nám cesto vypláva na povrch horúcej vody.Ako ich vyberieme z vody tak ich pokropíme rozpusteným maslom a posypeme ľubovolnou posýpkou.
- Dcérke som spravil perky oveľa menšie.Zvolil som si jednoduchší postup a to vykrajovanie s pohárom.Toto cesto mi ostalo z orezov keď som zrezoval kraje cesta.
- Kruhy cesta naplníme lekvárom a v strede ich prehneme a spojíme.
- Aj perky veľkosti -s- varíme pokiaľ sa nám nezjavia na hladine horúcej vody.
- Makovú zmes si spravíme z mlieka,maku a cukru.Dielo krátko povaríme.
- Strúhankovú zmes na posyp spravíme nasledovne:
Strúhanku posmažíme na masle a potom dochutíme kryštálovým cukrom.Musíme dávať pozor a miešať nonstop inak nám strúhanka prihorí.
- Dobrú chuť vám prajem.