Pečená špikovaná krkovička

Autor receptu: andrea161

Pôvodne som chcela robiť sviečkovú omáčku k tomuto mäsku, ale nemala som všetko čo na ňu treba. Myslím, že táto omáčka je výborná a robila som k tomu domácu knedľu....možno vás to osloví ;)

20 minút
príprava
120 minút
na 200 °C

Postup

  1. Krkovičku si umyjeme a osušíme (môžete použiť aj br. karé). Do stredu mäska urobíme rez a vložíme klobásu. Mrkvu a zeler očistíme, nakrájame na tenké pásiky (2-3 pásiky z mrkvy aj zo zeleru, zvyšok pôjde do omáčky) a prešpikujeme mäsko. Keď to máme hotové, mäsko osolíme a okoreníme. Obalíme v múke a celé ho opečieme zo všetkých strán na rozpálenom oleji.
  2. Kým sa mäsko opeká očistíme a nakrájame si cibuľu nadrobno, zvyšnú mrkvu a zeler (rovnaké množstvo) si pokrájame na kocky. Mäsko medzitým otáčame. Keď je hotové vyberieme a dáme do pekáča. Podlejeme vodou, v ktorej sme si rozmiešali 1PL vegety. Dáme piecť na 200 °C 1hod. a 45 min. Poslednú pol hodinu mäsko polievam šťavou.
  3. Do výpeku dáme cibuľu. Keď začína zlatnúť pridáme na kocky pokrájanú zeleninu a chvíľu orestujeme. Pridáme 2 PL hladkej múky a miešame. Zalievame studenou vodou. Podľa toho koľko chcete mať omáčky. Prípadne, keď budete mať málo husté, tak omáčku ešte zatrepete. Osolíme, okoreníme a varíme cca 20 min. Potom pridáme smotanu na varenie a ešte chvíľu povaríme. Ja som pridala aj trochu šťavy, v ktorej sa pieklo mäsko, ale nemusí byť. Odstavíme, prípadne dosolíme a pridáme citrónovú šťavu ( podľa chuti). Podávame s knedľou....ja som robila domácu, dúfam, že je to vidno ;)