Paradajkovo-mrkvový krém

Autor receptu: karo

Tento recept som odkukala od spolubývajúcej zo Španielska, ale stretla som sa s ním aj doma. Krém je veľmi chutný, ale čo je dôležitejšie, je aj veľmi zdravý a ľahký. Pridaná zelenina sa môže obmieňať, záleží od toho, kto má čo doma a komu čo chutí. Ja mám najradšej mrkvu, paradajku, cibuľku a zemiaky, poprípade brokolicu alebo kaleráb.

10 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Pripravíme si všetky suroviny. Ošúpeme cibuľu, mrkvu, zemiaky a paradajky stiahneme z kože (ja ich zalievam horúcou vodou, potom to ide raz-dva).
  2. Všetku zeleninu si pokrájame. S krájaním sa som sa veľmi netrápila, pokojne môžeme nakrájať zeleninu aj na väčšie alebo "škaredé" kusy, keďže všetko sa na záver bude mixovať. Na dno hrnca nalejeme trochu olivového oleja, na ktorom len jemne osmažíme cibuľku. Potom k cibuli pridáme aj ostatnú nakrájanú zeleninu, osolíme, všetko spolu premiešame a zalejeme vodou. Necháme variť, kým sa mrkva a zemiaky neuvaria (mali by sa až rozpadať, ale nie je to nutné). Počas varenia môžeme (ale nemusíme) pokrájať chlieb na malé kocky, v miske si rozmiešať olivový olej, roztlačený strúčik cesnaku, soľ a oregano, v tejto zmesi chlieb vykúpať, dať na plech a na 180 stupňoch ho upiecť.
  3. Po uvarení odstavíme polievku zo sporáka a necháme trošku vychladnúť. V tomto štádiu to v hrnci nevyzerá zrovna lákavo, ale všetko sa to zmení po mixovaní. Podľa chuti môžeme pred mixovaním pridať aj petržlenovú vňať. Najjednoduchšie sa mixuje veľkým kuchynským mixérom, kde zeleninu s vodou vylejeme a mixér spraví robotu za nás, avšak ja na študentskom byte mám len ponorný tyčový, takže som použila ten. Zaberie to viac času a nervov, ale pomixuje rovnako dobre. Hotový krém naservírujeme, pridáme doň chlebové krutóny a môžeme si pochutnávať.