Paprikáskrumpli - zemiakový paprikáš

Autor receptu: kukulienka71

Jedno z najrozšírenejších jedál tu na juhu...Rýchle,chutné,sýte, taký maďarský eintopf.V mojom podaní...

2
porcie
7 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Všetky suroviny si pripravíme vopred,lebo celý proces bude mať krátky priebeh,musíme mať všetko po ruke.Očistené zemiaky a cibuľu nakrájame na kocky,domácu údenú klobásku a mäkkú "diétnu" klobásku alebo párky pokrájame na kolieska alebo polmesiačiky,komu čo lepšie vyhovuje.Ja som dala klobásky,ktoré robí doma manžel,takže máme kvalitu zaručenú.Už ho prehováram,nech sem dá recepty,je to otázka času(ako napokon všetko:-)
  2. Na masti opražíme cibuľu do sklovita
  3. stiahneme z ohňa a primiešame mletú červenú papriku.Vždy ju treba dať na tuk,nie do tekutiny,šťavy,aby sa jej farba a aróma mohla krásne rozvinúť.
  4. Vrátime na oheň,hneď prihodíme zemiaky a klobásky,dobre premiešame a opatrne posolíme.Pridáme aj čerstvé rajčiny a papriku,alebo teraz v zime lečo.Kto má rád,môže dať aj štipľavej papriky,alebo čierne korenie mleté.Zalejeme takým množstvom vody,aby bolo asi do polovice surovín.
  5. Privedieme do varu a varíme pod pokrievkou na slabom ohni do zmäknutia zemiakov,ešte ochutnáme,chute sa už spojili a uvidíme,či treba prisoliť.Jedlo je hotové,keď sa zemiaky začínajú rozvárať.Konzistencia je presne vhodná,ani riedke,ani moc suché,zemiaky to istia.
  6. Niekto pridáva kyslú smotanu priamo do kastróla po ukončení varu,my máme radšej,keď si každý môže dať do taniera,koľko chce.Ešte podotknem,manžel dáva opačný pomer surovín ako ja,teda maximum klobásky a minimum zemiakov - typický muž:-)Ako príloha sa hodí čerstvý chlieb alebo pečivo.