Pangasius na švédsky spôsob (fotorecept)

Autor receptu: hexxic

Našiel som ja rybku z Vietnamu menom Pangasius... -:D

4
porcie
30 minút
príprava
60 minút
na 175 °C

Postup

  1. Pangasius hypophtalmus je sladkovodná sumcovitá ryba pôvodom juhovýchodnej Ázie skadiaľ sa aj dováža. Je charakteristická bielym mäsom. Väčšinou sa farmuje v Ázii vo Vietname v povodí rieky Mekong. Do Európy sa dováža v zmrazenom stave. Zdroj obrázka : http://www.thaifishingguide.com
  2. Mali by ste si dať hlavne pozor na akciové hlbokozmrazené "pangasy" pretože môžu obsahovať až 50% zmrazenej vody, čo v konečnom dôsledku uberá na výsledku.
  3. Ryby najprv nasolíme z oboch strán, jemne posypeme bielym korením a nakoniec bohato nakoreníme s korením na ryby. Uložiť do chladničky a nechať aspoň 2 hodiny.
  4. Teraz si pripravíme omáčku z kyslých smotán,pažítky, bieleho korenia, bazalky a sušeného kôpru ( ak je čerstvý je to len výhoda :-D )
  5. Pozor na kôpor aby sme to neprehnali. Dosolíme štipkou soli. Uložíme spolu s Pangasom do chladničky aspoň na 2 hodiny.
  6. Nastrúhame si 3 stredne veľké mrkvy ( nemyslím stredné z tých veľkých prehnojených mrkiev :-)
  7. Menšie zemiaky ošúpeme a nakrájame na tenšie kolieska.
  8. Zapekaciu misku vymastíme maslom. Poukladáme krúžky zo zemiakov. Nasolíme, okoreníme jemne mletým bielym korením a nakoniec posypeme hubovým korením.
  9. Pór si narežeme na tenké kolieska, bez zelenej časti.
  10. Nastrúhanú mrkvu (bod 6) si zmiešame z narezaným pórom (bod 9). Na panvici si roztopíme maslo a zmiešanú mrkvu s pórom restujeme kým nezmäknú (bez pokrievky).
  11. Na zemiaky (bod 8) navrstvíme orestovanú zmes mrkvy a póru
  12. Z chladničky vyberieme nakorenených pangasov (bod 3) a rovnomerne navrstvíme na orestovanú zmes mrkvy a póru (bod 11).
  13. Vložíme do rúry (obojstranný ohrev) a pečieme na teplote 200 stupňov cca.15 minút. Následne vyberieme z rúry.
  14. Z chladničky vyberieme bylinkovú omáčku (bod 3) a rovnomerne navrstvíme.
  15. Na bylinkovú omáčku rovnomerne navrstvíme Eidam 45%, ktorý sme si nahrubo postrúhali. Následne vložíme do rúry a pečieme pri teplote 175 stupňov cca.40 minút.
  16. Ak syr chytí zlatohnedú farbu čo je za cca.40 minút vyberieme z rúry. Jemne narežeme a ihneď podávame. Šťavou z výpeku polejeme zapekance. -:)
  17. Hneď podávame. Dobrú chuť. :-)
  18. Energetická hodnota celého jedla :
  19. Priemerná energetická hodnota 1 osoba :
  20. Celková cena jedla : Na 1 osobu : 2,45 EUR