Pangasius na švédsky spôsob (fotorecept)
Autor receptu: hexxic
Našiel som ja rybku z Vietnamu menom Pangasius... -:D
4 porcie |
30 minút príprava |
60 minút na 175 °C |
Postup
- Pangasius hypophtalmus je sladkovodná sumcovitá ryba pôvodom juhovýchodnej Ázie skadiaľ sa aj dováža. Je charakteristická bielym mäsom. Väčšinou sa farmuje v Ázii vo Vietname v povodí rieky Mekong. Do Európy sa dováža v zmrazenom stave.
Zdroj obrázka : http://www.thaifishingguide.com
- Mali by ste si dať hlavne pozor na akciové hlbokozmrazené "pangasy" pretože môžu obsahovať až 50% zmrazenej vody, čo v konečnom dôsledku uberá na výsledku.
- Ryby najprv nasolíme z oboch strán, jemne posypeme bielym korením a nakoniec bohato nakoreníme s korením na ryby. Uložiť do chladničky a nechať aspoň 2 hodiny.
- Teraz si pripravíme omáčku z kyslých smotán,pažítky, bieleho korenia, bazalky a sušeného kôpru ( ak je čerstvý je to len výhoda :-D )
- Pozor na kôpor aby sme to neprehnali. Dosolíme štipkou soli. Uložíme spolu s Pangasom do chladničky aspoň na 2 hodiny.
- Nastrúhame si 3 stredne veľké mrkvy ( nemyslím stredné z tých veľkých prehnojených mrkiev :-)
- Menšie zemiaky ošúpeme a nakrájame na tenšie kolieska.
- Zapekaciu misku vymastíme maslom. Poukladáme krúžky zo zemiakov. Nasolíme, okoreníme jemne mletým bielym korením a nakoniec posypeme hubovým korením.
- Pór si narežeme na tenké kolieska, bez zelenej časti.
- Nastrúhanú mrkvu (bod 6) si zmiešame z narezaným pórom (bod 9). Na panvici si roztopíme maslo a zmiešanú mrkvu s pórom restujeme kým nezmäknú (bez pokrievky).
- Na zemiaky (bod 8) navrstvíme orestovanú zmes mrkvy a póru
- Z chladničky vyberieme nakorenených pangasov (bod 3) a rovnomerne navrstvíme na orestovanú zmes mrkvy a póru (bod 11).
- Vložíme do rúry (obojstranný ohrev) a pečieme na teplote 200 stupňov cca.15 minút. Následne vyberieme z rúry.
- Z chladničky vyberieme bylinkovú omáčku (bod 3) a rovnomerne navrstvíme.
- Na bylinkovú omáčku rovnomerne navrstvíme Eidam 45%, ktorý sme si nahrubo postrúhali. Následne vložíme do rúry a pečieme pri teplote 175 stupňov cca.40 minút.
- Ak syr chytí zlatohnedú farbu čo je za cca.40 minút vyberieme z rúry. Jemne narežeme a ihneď podávame. Šťavou z výpeku polejeme zapekance. -:)
- Hneď podávame. Dobrú chuť. :-)
- Energetická hodnota celého jedla :
- Priemerná energetická hodnota 1 osoba :
- Celková cena jedla :
Na 1 osobu : 2,45 EUR