Panenské zemiakové placky

Autor receptu: zemo

Stoja za to, aby sa o nich dozvedelo a robilo si ich čo najviac varecháčov a varecháčiek. Do panenských placiek nejde ani múka, ani vajcia, aj tak držia spolu ako nerozborné prateľstvo. Sú chrumkavé, ľahučké a rozplývajú sa na jazyku !!!

60 minút
príprava

Postup

  1. Do normálnych zemiakových placiek sa dáva do postrúhaných zemiakov vajce a hladká múka. Panenské zemiaky sú iba postrúhané zemiaky, rozotrený cesnak, soľ , čierne mleté korenie a majoránka. Celý zázrak spočíva v tom, že využijeme zemiakový škrob ako najlepšie lepidlo, aby placka držala pohromade.
  2. Zemiaky postrúhame, necháme nasolené doležať a potom dáme do sitka. Miešaním cesto precedíme. Vodu zachytávame, prelejeme do skleneného pohára. Čakáme, až sa nám na dne usadí tekutý zemiakový škrob, ktorý má nepriesvitnú, bielu farbu. Číra voda sa usadzuje hore. Zatiaľ si do postrúhaných zemiakov zamiešame rozotrený cesnak, soľ, korenie a majoránku.
  3. Keď škrob sadne, priesvitnú tekutinu vyberieme lyžicou alebo ak sa nám podarí, vylejeme a spodok nalejeme do nádoby, kam sme dali postrúhané zemiaky. Pomiešame a na rozohriatý tuk vždy do naberačky naberieme postrúhané zemiakové cesto, vidličkou pekne roztlačíme na povrchu a vyprážame na miernom ohni.
  4. Zoberieme si plochú podberačku a po zhruba 3 - 4 minútach skontrolujeme zdvihnutím placky jej spodok. Ak je už pekne dočervena, obrátime placku a z druhej strany ju tiež dopečieme. Pri pečení placiek dbáme o to, aby sme mali vždy dostatok tuku na rozpálenej panvici, lebo placky pijú presne tak, ako ľudia pijú po plackách. Keď máme radšej hrubšie placky, netlačíme veľmi vidličkou pri formovaní. Najlepšie sa vyprážanie je zmeska olej a masť. Dávalo sa do toho aj maslo, ale dnešné je ako keby ste liali vodu do oleja...