Pad Thai

Autor receptu: 2010

Asi jedno z najoblubenejsich jedal v Thajsku .Toto je povodna verzia ako sa predava na uliciach v Bangkoku, je lahka a nemastna a nie ako ju casto ponukaju vonku nasiaknutu olejom.

4
porcie
30 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Ryzove slize ploche slize namacame do teplej vody ( podla vyrobcu 5-10 minut) ale aby boli stale tvrdsie lebo sa idu dalej varit.Vyberieme a odlozime na stranu. Vyprazane tofu -tvrdsie ( nie to biele) nakrajame na male cca 2cm x1cm kusky. Krevety ocistime a vyberieme zilku. Burske oriesky v maziary rozdrvime na hrubsie kusky oprazime ich cerstvo na troske oleja a odlozime. Tamarind kupime v azijskom obchode bud ako pastu ktoru pouzijeme priamo alebo ako koncentrat ktory treba rozrabat v teplej vode podla navodu .( Ziadna sucha verzia tamarind je tropicke ovocie a pouziva sa jeho duzina) dava ovocnu chut . Cibulku jarnu , cinsku pazitku ( je taka plocha , nahradit nasou) koriander vnat nakrajame na drobno 2/3 pouzijeme pri vareni a 1 tretinu si odlozime na oblohu, tak isto 2/3 klickov pouzijeme pri vareni 1/3 na oblohu. Do hrnceka si pripravime omacku z tamarindu , rybiej omacky, limentkovej stavy a cukru poriadne premiesame.
  2. Do rozohriateho woku ale vacsej panice dame trosku oleja pridame nakrajany cesnak a nakrajane tofu a jarnu cibulku a oprazime a miesame, pridame ryzove slize a 2/3 oprazenych burskych orieskov a premiesame .Slize odsunieme na stranu woku a dame 1-2 vajicka podla chuti a robime riedku prazenicu. ked je skoro hotova primiesame do slizov a pridame krevety ( zalezi od velkosti kolko ich varime ale vacsinou su velmi rychlo hotove plus v samoskach sa predavaju uz predvarene). Pridame fazulove klicky , 2/3 pazitky a koriandru a tamarindovu omacku a poriadne prehrejeme a premiesame. Zvysnu tretinu klickov, pazitku a koriandrovu vnat s rozdrvenymi burskymi orieskami ozdobime slize.
  3. V Thajsku je zvykom ze Pad Thai je pripravene dietne a kazdy si podla chuti pri stole prida podla chuti chilli, limetkovu stavu alebo trosku cukru alebo na miesto soli rybaciu omacku co je na stole. Toto je povodna verzia s krevetami ale da sa nahradit na vegetariansku verziu len s tofu alebo na miesto kreviet kuracie prsia na tenko nakrajane. Plus sa pridavaju rozlicne ine zeleniny ako parika ci zeleny jarny hrasok.