Oškvarkové pagáčiky
Autor receptu: trencanka
Dlho som hľadala ten naj recept na oškvarkové pagáčiky a našla som. Podelim sa oň s vami. V mojej rodine patri medzi veľmi obľúbené slané pečivo. A objavila som u nás aj dobrého mäsiara, vyrába vlastné oškvarky a dokonca pomlete, s tymi kupenými v supermarkete sa nedaju ani porovnat. Vyskúšajte moje pagáčiky a dúfam, že vám budú chutiť.
90 minút príprava |
25 minút na 195 °C |
Postup
- Navážime si múku a preosejeme do misy. Pridáme soľ a premiešame.
- Urobíme kvások z 1 dcl mlieka, lyžičky cukru a droždia. Do misy s múkou pridáme vykysnutý kvások a 200ml vlažného mlieka (zbytok mlieka prilejeme podľa potreby), kyslú smotanu, 2 žĺtka, vlažné biele víno. V robote začneme miesiť cesto, keď je čiastocne premiešané, pridáme vlažné roztopené maslo a dobre vypracujeme polotuhé cesto. Dáme kysnúť na 30 minút. Potom vyvaľkáme, natrieme 1/3 mletych oškvarkov, cesto poskladáme ako pri lístkovom ceste. Prikryjeme utierkou a necháme kysnúť 15 minút. Opäť vyvaľkáme a potrieme druhou 1/3 oškarkov. Cesto preložíme a necháme kysnúť 15 minút. Potieranie a skladanie opakujeme este raz. Potom cesto vyvaľkáme na hrúbku cca 2 cm, vykrojíme pagáčiky. Dáme pokysnúť na plech, pred pečením potrieme rozšľahaným vajcom a posypeme rascou. Pečieme na 195 stupňov približne 20-25 minút podľa veľkosti pagáčikov.
- Po upečení necháme vychladnúť na mrežke. Dobrú chuť.