Orechový zákusok
Orechový zákusok (fotorecept)
Autor receptu: tejaja
Niet nič lepšie do koláčov a zákuskov ako sú vlašské orechy. Výborne ochutia a vzhľadom k obsahu tuku v nich aj krásne zvláčnejú cesto. Výsledok je vždy výborný.
1 plech (cca 32x40 c porcia |
90 minút príprava |
40 minút na 180 °C |
Postup
- Najprv pripravíme cesto. Žĺtky, cukor a 5 lyžíc vlažnej vody vyšľaháme do peny.
- Pridáme mleté orechy, nastrúhanú citrónovú kôru a zvyšných 5 lyžíc vlažnej vody. Prešľaháme.
- Múku premiešame s práškom do pečiva a bielky vyšľaháme na pevný sneh. Striedavo jemne vmiešavame múku a sneh do cesta.
- Cesto vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech. Pečieme na 180 °C asi 40 minút (kontrolujeme). Upečené cesto vyberieme z rúry a necháme vychladnúť v plechu.
- Z mlieka odoberieme troška do hrnčeka a rozhabarkujeme v ňom múku.
Do zvyšku mlieka pridáme práškový a vanilkový cukor a privedieme k varu. Pridáme mleté orechy a mlieko s múkou a za stáleho miešania krátko povaríme do zhustnutia. Necháme úplne vychladnúť.
Do vychladnutej orechovej masy všľaháme po menších kúskoch maslo.
- Hotový krém navrstvíme na úplne vychladnuté upečené cesto a rozotrieme.
- Nakoniec posypeme nastrúhanou čokoládou a zákusok dáme do chladničky stuhnúť.