Orechový zákusok

Orechový zákusok (fotorecept)

Autor receptu: tejaja

Niet nič lepšie do koláčov a zákuskov ako sú vlašské orechy. Výborne ochutia a vzhľadom k obsahu tuku v nich aj krásne zvláčnejú cesto. Výsledok je vždy výborný.

1 plech (cca 32x40 c
porcia
90 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Najprv pripravíme cesto. Žĺtky, cukor a 5 lyžíc vlažnej vody vyšľaháme do peny.
  2. Pridáme mleté orechy, nastrúhanú citrónovú kôru a zvyšných 5 lyžíc vlažnej vody. Prešľaháme.
  3. Múku premiešame s práškom do pečiva a bielky vyšľaháme na pevný sneh. Striedavo jemne vmiešavame múku a sneh do cesta.
  4. Cesto vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech. Pečieme na 180 °C asi 40 minút (kontrolujeme). Upečené cesto vyberieme z rúry a necháme vychladnúť v plechu.
  5. Z mlieka odoberieme troška do hrnčeka a rozhabarkujeme v ňom múku. Do zvyšku mlieka pridáme práškový a vanilkový cukor a privedieme k varu. Pridáme mleté orechy a mlieko s múkou a za stáleho miešania krátko povaríme do zhustnutia. Necháme úplne vychladnúť. Do vychladnutej orechovej masy všľaháme po menších kúskoch maslo.
  6. Hotový krém navrstvíme na úplne vychladnuté upečené cesto a rozotrieme.
  7. Nakoniec posypeme nastrúhanou čokoládou a zákusok dáme do chladničky stuhnúť.