Orechový čaj
Autor receptu: boise
Mám na záhrade orech. Ba dokonca orešisko. Hoci som na orechy alergická, poslušne ich
lúpem a podávam ostatným nealergickým členom rodiny. Ja si dávam radšej orechovicu
pripravenú na Jána. Nuž a teraz v období absolútneho kašľa suchého, vlhkého,
dlhodobého a neutíchajúceho si svorne v rytme kašľa popíjame orechový čaj. Pomáha.
FAKT ;)
Postup
- Existujú dva postupy prípravy orechového čaju proti kašľu. Oba sa bijú do pŕs, že práve ten konkrétny je ten správny. Je na vás, ktorý variant vyskúšate. Začíname rovnako. Škrupiny z desiatich orechov umyjeme a zalejeme 0,5l studenej vody. Pokiaľ máte dosť času, vyskúšajte variant A - takto namočené ich nechajte lúhovať 12 hodín.
- Ak ste sa rozhodli pre rýchlejšiu alternatívu, nemusia sa vopred lúhovať, rovno ich povarte 30 minút a potom ich nechajte ešte cca 15-20 minút postáť vo vývare. Pokiaľ ste ich najskôr lúhovali, povarte ich len krátko - cca 5 minút. Keď je čaj teplý (nie horúci), doslaďte ho medom a trebárs šípkovým sirupom (recept som pridala nedávno) a teplý pite po dúškoch. Odporúča sa najmä pri dlhodobom, opakujúcom sa, alebo vlhkom kašli.