Orechové zapekané palacinky (fotorecept)

Autor receptu: kukulienka71

Tento dezert sa pôvodne volá Szentgyörgyi palacsinta(voľný prekl.palacinky zo sv.Jura),zapáčil sa mi v jednej maďarskej kuchárskej knihe,je to starý recept,ale ešte som sa s takýmto spôsobom prípravy nestretla.Možno ani vy...

12
porcií
70 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Upečieme si 15 väčších alebo 20 menších palaciniek.
  2. mleté orechy s cukrom,mliekom,vanilkovým cukrom,premytými hrozienkami a citr.šťavou uvaríme,necháme vychladnúť.
  3. pekáčik vhodnej veľkosti(ja tu mám 30x20cm) vymastíme maslom.Každú palacinku natrieme nie moc hrubo orechovou plnkou
  4. stočíme a nakrájame na asi 3cm dlhé kúsky
  5. ktoré kladieme nastojato tesne vedľa seba do vymasteného pekáčika
  6. Pred prípravou krému môžeme zapnúť rúru na 180°C,aby sa dobre zahriala.Krém budeme variť nad parou.V nádobe si v polovici mlieka rozmiešame 7 dkg kryšt.cukru,5 žĺtkov a vlejeme pudingový prášok rozmiešaný s druhou polovicou mlieka. Varíme asi 3 min,kým trocha zhustne.Po odstavení primiešame aj rum.
  7. Touto zmesou zalejeme palacinky v pekáči.Ja som dala viac puding.prášku,mala som to veľmi husté,vy dajte len tých 20g.
  8. Pečieme nezakryté asi 20 minút,kým krém poriadne stuhne.Medzitým vymiešame vaječné bielka so štipkou soli do polotuha,pridáme 15 dkg kryšt.cukru a domiešame do tuha. Penu môžeme dať do ozdobného vrecka a tak nastriekať na palacinky
  9. Vrátime do rúry a penu vysušíme,tiež to bude trvať asi 20-25 min.
  10. Krájame až celkom vychladnuté,my sme jedli aj za čerstva večer,ale ráno sa to krájalo oveľa ľahšie,že to v chladničke poriadne stuhlo. Z uvedeného množstva vyjde 12 porcií.