Orechové zapekané palacinky (fotorecept)
Autor receptu: kukulienka71
Tento dezert sa pôvodne volá Szentgyörgyi palacsinta(voľný prekl.palacinky zo sv.Jura),zapáčil sa mi v jednej maďarskej kuchárskej knihe,je to starý recept,ale ešte som sa s takýmto spôsobom prípravy nestretla.Možno ani vy...
12 porcií |
70 minút príprava |
40 minút na 180 °C |
Postup
- Upečieme si 15 väčších alebo 20 menších palaciniek.
- mleté orechy s cukrom,mliekom,vanilkovým cukrom,premytými hrozienkami a citr.šťavou uvaríme,necháme vychladnúť.
- pekáčik vhodnej veľkosti(ja tu mám 30x20cm) vymastíme maslom.Každú palacinku natrieme nie moc hrubo orechovou plnkou
- stočíme a nakrájame na asi 3cm dlhé kúsky
- ktoré kladieme nastojato tesne vedľa seba do vymasteného pekáčika
- Pred prípravou krému môžeme zapnúť rúru na 180°C,aby sa dobre zahriala.Krém budeme variť nad parou.V nádobe si v polovici mlieka rozmiešame 7 dkg kryšt.cukru,5 žĺtkov a vlejeme pudingový prášok rozmiešaný s druhou polovicou mlieka. Varíme asi 3 min,kým trocha zhustne.Po odstavení primiešame aj rum.
- Touto zmesou zalejeme palacinky v pekáči.Ja som dala viac puding.prášku,mala som to veľmi husté,vy dajte len tých 20g.
- Pečieme nezakryté asi 20 minút,kým krém poriadne stuhne.Medzitým vymiešame vaječné bielka so štipkou soli do polotuha,pridáme 15 dkg kryšt.cukru a domiešame do tuha. Penu môžeme dať do ozdobného vrecka a tak nastriekať na palacinky
- Vrátime do rúry a penu vysušíme,tiež to bude trvať asi 20-25 min.
- Krájame až celkom vychladnuté,my sme jedli aj za čerstva večer,ale ráno sa to krájalo oveľa ľahšie,že to v chladničke poriadne stuhlo. Z uvedeného množstva vyjde 12 porcií.