Orechové špičky (fotorecept)
Autor receptu: broskynqua
Tieto špičky som doteraz robievala vždy na Vianoce a Veľkú noc. Recept som dostala asi pred 10 rokmi, no tento rok som dostala stojan aj s novými formičkami kde bol podobný recept, takže som ten svoj trochu upravila.
50 porcií |
200 minút príprava |
Postup
- Zmiešame cukor, mleté orechy, celé vajce, vanilkový cukor a mletú škoricu a miesime, kým sa celkom nespoja všetky suroviny na cesto, ktoré sa nebude rozpadávať.
- Rukami tvarujeme rovnaké guličky, aby sa nám ľahko vkladali do formičky.
- Guličky vložíme do formičky a prstom vytvarujeme - povtláčame - kým sa nevytvorí pravidelný tvar a dutinka na krém. Potom ju vyklepneme.
Jednoduchšie sa vyklepávajú ak sa predtým trochu pováľajú v práškovom cukre.
Uvádzam aj túto moju pôvodnú metódu, ale teraz som už postup mala jednoduchší, pretože nové formičky sa dali otvoriť.
- S otváracími formičkami
- Krém si pripravíme vyšľahaním žľtkov a cukru nad parou a po vychladnutí pridáme k vyšľahanému maslu a postupne pridávame rum.
Špičky si naplníme krémom buď malou lyžičkou alebo kto má plniacu zdobičku a pritlačíme navrch piškóty.
- Rozpustíme nad parou čokoládu spolu s Cerou alebo maslom. Špičky potom namáčame v čokoláde, poukladáme na tácku aby zvyšná čokoláda stiekla a ozdobíme podľa vlastného želania.