Orechové rezy so žĺtkovou polevou
Autor receptu: usacek
Tento koláč je legenda, ktorú zrejme poznáte pod názvom "žĺtkové rezy". Pre mňa je
absolútnou jednotkou a preto ho sem musím dať stoj čo stoj ;)
8 porcií |
30 minút príprava |
30 minút na 200 °C |
Postup
- Rastlinný tuk dôkladne rozmiešame s 200g práškového cukru a polovicou balíčka vanilkového cukru.
- Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, primiešame do neho 10g (kopcovitá PL) práškového cukru. Striedavo pridávame do tuku s vyšľahaným cukrom bielkovú zmes, pomleté orechy a múku zmiešanú s kypriacim práškom. Už premiešavame len zľahka, aby bielková zmes úplne "nepadla".
- Cesto rozotrieme na vymastený a hladkou múkou vysypaný plech - výška cesta by mala byť cca jeden a pol cm. Dáme piecť do rúry rozohriatej na 200°C na približne 30 minút - kontrolujte!
- Zatiaľ si z piatich žĺtkov, 200g práškového cukru a pol balíčka vanilkového cukru pripravíme polevu. Treba poriadne miešať, aby zmes chytila takmer "penovú" konzistenciu.
- No a po vybratí koláča z rúry, ešte na horúci vylejeme žĺtkovú zmes. Počkáme, kým úplne koláč vychladne úplne vychladne, až potom pomaly a opatrne krájame, aby sa poleva nepopraskala. A je to!
Podľa chuti môžete ešte nezatuhnutú polevu posypať vlašskými orechmi. Koláč sa tradične krája na malé kúsky, ale ako dezert môžete pokojne aj na väčšie.