Orechový zákusok

Orechové rezy s drienkovým lekvárom (fotorecept)

Autor receptu: izabella929

Základné maslové cesto som piekla dvakrát.* Recept som dostala od priateľky a žiaľ všetky korpusy sa po upečení rozsypali a teda som musela urobiť cesto podľa svojho receptu. Nie všetko čo sa tvári ako dokonalé aj dokonalým je. A už nikdy nebudem piecť v minútach čo je udané v recepte, lebo to som mala možnosť sa poučiť na vlastnej chybe. A nikdy nepeč koláč, keď máš náladu zlú. Tento zákusok sa skladá z maslového cesta a piškótového orechového. Maslové cesto je natierané drienkovým lekvárom.

20
porcií
60 minút
príprava
3x6/1x15 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Ako píšem v úvode, maslové cesto som piekla 2x. To čo je na fotke sú suroviny k prvým plátom. Druhé som už nefotila, lebo som mala málo času a teda fotka by bola podobná, len masla je v druhom 120 g a pribudla smotana, ktorá vlastne všetko spojila. Teda múku som preosiala, pridala som soľ, práškový cukor, sódu, 2 žĺtky,120 g masla a 2 PL smotany, prášok do pečiva a všetko som zmiesila.
  2. Dobre vypracované cesto som rozvážila a uložila na pol hodinu do chladničky.
  3. Pokiaľ cesto odpočívalo, pripravila som si krém. V mlieku som vymiešala detskú krupicu a uvarila horúcu kašu. Ihneď som ju s rajnicou ponorila do studenej vody, aby sa rýchlo ochladila. Maslo s cukrom so vymiešala do peny, pridávala som po lyžici vychladnutú kašu a napokon som pridala fernet a všetko vyšľahala. Krém som uložila do chladničky stuhnúť.
  4. Odpočinuté cesto som vyvaľkala priamo na papieri na pečenie na veľkosť plechu 27x37 cm. takto nastohované cesto som nechala stáť, pokiaľ som si pripravila cesto na orechový korpus a ten som piekla ako prvý.
  5. Uložila na plech a pred pečením som ho popichala vidličkou.
  6. Celé vajcia a zvyšné 2 bielky som s cukrom vymiešala do peny.
  7. Múku, prášok do pečiva, sódu som zmiešala a preosievala striedavo do základu s orechovou zmesou (zmes pozostáva z mletých pistácií, vlašských orechov, orieškov a mandlí).
  8. Na podnos som uložila maslový plát a natrela som ho horúcim drienkovým lekvárom, položila som druhý plát a tiež som ho tak isto natrela horúcim lekvárom.
  9. Tretí plát som natrela tenšou vrstvou horúceho lekváru.
  10. A potom krémom a zakryla som ho orechovým korpusom. Koláč som uložila na 3 hodiny do chladničky stuhnúť a až potom som ho zaťažila 3 kg cukru a nechala v chladničke do rána.
  11. Druhý deň som pripravila čokoládovú polevu, koláč som poliala prešla po ňom zúbkovou kartou a opäť uložila do chladničky stuhnúť.
  12. Horúcim mokrým nožom som krájala na rezy. Prajem vám dobrú chuť.
  13. Každý rok dostanem od švagrinky usilovnej gazdinky drienkový lekvár 700 ml pohár.Už aj tento rok ma potešila.Má výnimočne krásnu farbu a výbornú chuť.