Orechový zákusok
Orechové rezy s drienkovým lekvárom (fotorecept)
Autor receptu: izabella929
Základné maslové cesto som piekla dvakrát.* Recept som dostala od priateľky a žiaľ všetky korpusy sa po upečení rozsypali a teda som musela urobiť cesto podľa svojho receptu. Nie všetko čo sa tvári ako dokonalé aj dokonalým je. A už nikdy nebudem piecť v minútach čo je udané v recepte, lebo to som mala možnosť sa poučiť na vlastnej chybe. A nikdy nepeč koláč, keď máš náladu zlú. Tento zákusok sa skladá z maslového cesta a piškótového orechového. Maslové cesto je natierané drienkovým lekvárom.
20 porcií |
60 minút príprava |
3x6/1x15 minút na 180 °C |
Postup
- Ako píšem v úvode, maslové cesto som piekla 2x. To čo je na fotke sú suroviny k prvým plátom. Druhé som už nefotila, lebo som mala málo času a teda fotka by bola podobná, len masla je v druhom 120 g a pribudla smotana, ktorá vlastne všetko spojila. Teda múku som preosiala, pridala som soľ, práškový cukor, sódu, 2 žĺtky,120 g masla a 2 PL smotany, prášok do pečiva a všetko som zmiesila.
- Dobre vypracované cesto som rozvážila a uložila na pol hodinu do chladničky.
- Pokiaľ cesto odpočívalo, pripravila som si krém. V mlieku som vymiešala detskú krupicu a uvarila horúcu kašu. Ihneď som ju s rajnicou ponorila do studenej vody, aby sa rýchlo ochladila. Maslo s cukrom so vymiešala do peny, pridávala som po lyžici vychladnutú kašu a napokon som pridala fernet a všetko vyšľahala. Krém som uložila do chladničky stuhnúť.
- Odpočinuté cesto som vyvaľkala priamo na papieri na pečenie na veľkosť plechu 27x37 cm. takto nastohované cesto som nechala stáť, pokiaľ som si pripravila cesto na orechový korpus a ten som piekla ako prvý.
- Uložila na plech a pred pečením som ho popichala vidličkou.
- Celé vajcia a zvyšné 2 bielky som s cukrom vymiešala do peny.
- Múku, prášok do pečiva, sódu som zmiešala a preosievala striedavo do základu s orechovou zmesou (zmes pozostáva z mletých pistácií, vlašských orechov, orieškov a mandlí).
- Na podnos som uložila maslový plát a natrela som ho horúcim drienkovým lekvárom, položila som druhý plát a tiež som ho tak isto natrela horúcim lekvárom.
- Tretí plát som natrela tenšou vrstvou horúceho lekváru.
- A potom krémom a zakryla som ho orechovým korpusom. Koláč som uložila na 3 hodiny do chladničky stuhnúť a až potom som ho zaťažila 3 kg cukru a nechala v chladničke do rána.
- Druhý deň som pripravila čokoládovú polevu, koláč som poliala prešla po ňom zúbkovou kartou a opäť uložila do chladničky stuhnúť.
- Horúcim mokrým nožom som krájala na rezy.
Prajem vám dobrú chuť.
- Každý rok dostanem od švagrinky usilovnej gazdinky drienkový lekvár 700 ml pohár.Už aj tento rok ma potešila.Má výnimočne krásnu farbu a výbornú chuť.