Obyčajný rascový chlieb s chrumkavou kôrkou (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Dnes som varila údené mäsko, až vychladne, treba k nemu čerstvý chlieb, tak som ho upiekla.
1 chlieb porcia |
60 minút príprava |
225/15 minút 190/45 minút tepelná úprava |
Postup
- Pripravila som si kvások z namrveného droždia,cukru, trochy vlažnej vody a múky. Nechala som ho na teple vykysnúť.
- Do vandlíka som preosiala múku, premiešala som ju s rascou, cukrom, soľou a s vlažnou vodou som zarobila polotuhé, vláčne, nelepivé a pružné cesto, ktoré som nechala na teple vykysnúť do dvojnásobného objemu - cca 45 minút. Potom som ho na pomúčenej doske znovu prepracovala a vytvarovala som z neho pozdlžny bochník...,
- Preniesla som ho na plech so silikonovou foliou /vystlaný pečiacim papierom/ a nechala som ho ešte 20 minút podkysnúť. Potrela som ho studenou vodou...
- ...vložila som ho do trúby vyhriatej na 225 stupňov, na dno ktorej som dala kastrolik s horúcou vodou. Prvých 15 minút som ho piekla na tejto teplote, potom som teplotu znížila na 190 stupňov a chlieb som piekla ešte 45 minút. Ešte horúci chlieb som znovu potrela studenou vodou. Upečený chlieb som nechala vychladnúť na mriežke, aby nezvlhol.
- Vychladnutý chlieb som prekrojila na polovicu, potom na krajce. Takto pečený chlieb má príjemne chrumkavú kôrku. Kto chce kôrku ešte chrumkavejšiu a hrubšiu, pečie chlieb na teplote 225 stupňov 20 minút, pravda, v závislosti od trúby.