Karamelová torta

Novoročná torta

Autor receptu: slovakbaker

Táto torta sa skvele hodí na slávenie nového roka 2024, do ktorého vám všetkým, milá redakcia a priaznivci Varechy, prajem len to najlepšie!* V torte sa snúbi mandľový korpus s perníkovým korením a úžasný karamelový krém, ktorý si zamilujete. Torta je dozdobená v zimnom šate - zasneženými brusnicami, badiánom a čučoriedkami.

14
porcií
25 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Korpus: Oddelíme bielky od žĺtkov. Z bielkov a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh. Žĺtky šľaháme s cukrom a vanilkovou pastou do hustej svetlej peny, postupne prilievame vodu a olej.
  2. Mleté mandle zmiešame s múkou, práškom do pečiva a perníkovým korením a striedavo so snehom zapracujeme do žĺtkovej hmoty. Rovnomerne rozdelíme do dvoch tortových foriem (priemer 20 cm), ktorých dno sme vystlali papierom na pečenie. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C cca 25 minút. Necháme vychladnúť. Následne každý korpus vodorovne prerežeme na dve časti, získame tak štyri korpusy.
  3. Karamel: Do hrnca nasypeme cukor a na miernom plameni pripravíme karamel. Smotanu na šľahanie ohrejeme a postupne za stáleho miešania prilejeme ku karamelu. Rozmiešame dohladka. Na záver pridáme štipku soli na vyrovnanie chuti. Necháme vychladnúť, občas premiešame.
  4. Krém: Mascarpone, tvaroh a smotanu na šľahanie vyšľaháme do polotuha, následne pridáme karamel a došľaháme.
  5. Malinová omáčka: Maliny rozvaríme s cukrom. Následne prepasírujeme cez sitko, vrátime do hrnca a pridáme Zlatý klas rozmiešaný v troche vody, povaríme do mierneho zhustnutia. Necháme vychladnúť.
  6. Zostavenie torty: Prvý korpus položíme na podložku a nanesieme časť krému. Na krém pridáme 2 PL malinovej omáčky. Priložíme druhý korpus, potrieme časťou malinovej omáčky a nanesieme časť krému. Postup zopakujeme s tretím korpusom a na záver priložíme posledný korpus. Tortu potrieme krémom a zarovnáme.
  7. Zasnežené brusnice: Deň pred zdobením pripravíme jednoduchý sirup z cukru a vody, ktorý privedieme do varu. V sirupe obalíme brusnice a necháme cez noc macerovať. Na ďalší deň brusnice rozložíme na papier na pečenie a necháme mierne vyschnúť. Následne brusnice obalíme v kryštálovom cukre. Takto sme pripravili efektnú ozdobu na tortu - brusnice, ktoré vďaka cukru vyzerajú ako zasnežené.
  8. Zdobenie: Tortu ozdobíme komponentmi (zasnežené brusnice, čučoriedky, badián,...) podľa vlastnej fantázie.
  9. Prajem dobrú chuť a šťastný nový rok 2024!