Nezavinutý závin (fotorecept)

Autor receptu: zuzanka1367

Recept som našla na hobbymanii, je hodne variabilný, môžete použiť ovocie podľa chuti, dokonca aj kysnuté cesto, ktoré máte v obľube a týmto receptom sa nechať iba inšpirovať...

30 minút
príprava
20 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Z osladeného mlieka a droždia spravíme kvások, ktorý keď vzíde pridáme k múke, masti, žĺtkom, zvyšnému cukru, štipky soli a spracujeme cesto. Ide to dobre, tieto mastné cestá sa dobre správajú :) a necháme ho na teplom mieste kysnúť, kým nezdvojnásobí objem...
  2. Bielky vyšľaháme na tuhý sneh. Tvaroh vymiešame s cukrom, vanilkovo-rumovou esenciou, zlatým klasom a jemne primiešame vyšľahaný sneh. Ovocie poumývame a slivky odkôstkujeme...zatiaľ nám cesto nadvihlo vrchnák.
  3. Odstrihneme si dva kusy papieru na pečenie vo veľkosti plechu, cesto rozdelíme na dve polovice a na papieri ho rozvaľkáme. Preložíme na plechy. U mňa to boli rozmery približne 35x25cm. Nepodsýpala som múkou, cesto je mastné tak sa nelepilo, ak máte potrebu, trochu podsypte. Na cesto natrite tvarohovú plnku takmer k okrajom a sčasti okraje zatočte, aby boli plnené (také dve otáčky)
  4. Rozšľaháme vajce a natrieme okraje cesta, na plnku nahusto poukladáme ovocie.
  5. Múku, cukor a studené maslo rýchlymi pohybmi spracujeme na drobenku, ktorou posypeme ovocie a postrašíme mandľovými lupienkami a necháme ešte 20 minút podkysnúť. Pečieme v rúre vyhriatej na 200 stupňov približne 20 minút.
  6. Necháme vychladnúť rozkrojíme pozdĺžne a potom po šírke na kocky, dobre sa drží a nemáme suché okraje, ale naplnené tvarohom. Je to taká klasika, mne sa páčil ten nápad s úplným nezrolovaním :) Chute si prispôsobíte sami, buď si viac prisladíte, alebo dáte ovocie podľa vlastnej dostupnosti :)