Naša prvá terina (fotorecept)
Autor receptu: 2010
Terina je povodne obycajne lacne francuzske jedlo na hrubo spravena pastika z toho co
bolo , ktore bolo ponukane namedznym robotnikom na gazdovstvach. Postupom casu
sa zmenila na jedlo co sa podava v luxusnych restauraciach ,mozno preto ze priprava je
zdlhavejsia a vysledok vyzera draho.Dobre je mat specialnu nadobu "terrine" a druhu
nadobu na vodny kupel "bain maire" lebo terina sa pecie vo vodnom kupeli v rure.
20 minút príprava |
90 minút na 180 °C |
Postup
- Na panvici rozohrejeme olej a maslo pridame cibulku a cesnak a spenime Pridame na platky nakrajane hriby a cca.5 minut podusime .Hriby vyberieme a odlozime ochladnut.
Sparglu dame rychlo zavarit do osolenej vody cca. 2 minuty a odlozime.
- Do tej istej panvice po hriboch pridame vino a zvysime plamen a dame tretinu hribov znova podusit a ochutit a zredukujeme vino..Do mixeru dame bravcove maso ,kuracie maso pridame cast podusenych hribov a vajicko, smotanu a struhanku a premixujeme.
Pomerne kratko aby bola stale hrubsia konzistencia.
Dame do misky a primiesame petrzlen sol a korenie podla chuti.
- Do nadoby terriny vlozime na platky nakrajanu dlhu slaninku a vylozime dno a boky.
Zacneme vkladat vrstvy ako sa nam paci .My sme dali prvu vrstvu na platky nakrajanych hribov na to vrstvu mleteho masa, na to sme poukladali sparglu znova vrstvu masa a zakoncili sme vrstvou na platky nakrajanymi hribami.
- Rozohrejeme ruru na cca 180 C a terrinu s pokrievkou vlozime do vodneho kupela ( bain maire) ktoru naplnime do 2/3 a pecieme cca 1 hodinu. Skusime spajglou , pichneme ked je cista je to hotove .
Vyberieme a pri ochladovani dame foliu a zacneme zatazovat ,( tehla je idealna ).
Vychladnutu dame do ladnicky aby presla chutami cca. 2 dni .U nas je vela neovladatelnych ochutnavacov.Takze bola ukrajovana dakym ? a ked som sa rano zobudil bolo znej dobre odjedene.
Servirujeme s dobrym chlebom , pohar vina ...salat ani netreba.