Donuty
Najlepšie domáce donuty
Autor receptu: bananalover
Skúšala som doma svoje prvé donuty, ktoré som sa chystala robiť už naozaj veľmi dlho.
Myslím, že na prvý pokus sa mi celkom podarili :)
20 porcií |
70 minút príprava |
20 minút tepelná úprava |
Postup
- Zo surovín si vypracujeme klasické kysnuté cesto a na teplom mieste ho necháme vykysnúť.
- Cesto si rozvaľkáme na hrúbku približne 4-5 cm a vykrajujeme väčšie kolieska. Stred vykrojíme menším kolieskom.
- Donuty vyprážame v rozohriatom oleji dohneda.
- Kým čakáme na to, aby boli donuty aspoň trochu vychladnuté, pustíme sa do prípravy polevy. Môžete si spraviť akúkoľvek. Ja som robila klasickú, bezfarebnú. Stačí, keď si práškový cukor zmiešate s trochou vody, aby ste získali hustejšiu hmotu. Do nej potom namáčajte donuty. Môžete aj niekoľkokrát, aby mali hrubšiu vrstvu.
- Ďalšie polevy, ktoré som robila boli napríklad farebné. Fialovú či ružovú si spravíte tak, že do klasickej primiešate farbivo. Čiže si zmiešate práškový cukor s vodou a pridáte farbivo. Môžete aj vanilku, tá spraví príjemnú chuť.
Čokoládovú polevu som si spravila rozpustením čokolády na varenie so smotanou. Vďaka smotane má čokoláda jemnejšiu a výraznejšiu chuť.
Nakoniec si ich môžete ozdobiť nejakými ozdobami :)