Nafúkanci (fotorecept)

Autor receptu: babkamt

Tento recept robila Karin Haydu v relácii Bez servítky. Karin použila slivky s ribezlami. Ja som dnes použila čučoriedky a ribezle. Obrala som si aj čerešne, no tie som nakoniec na koláč nedala.

25 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Dnes som bola oberať čučoriedky. Išla som sa pozrieť na ribezle. Zopár som ich obrala do tohto koláča. Obrala som aj zopár čerešní.
  2. Zohriala som 200 ml mlieka, pridala som 2 pl hladkej múky, 21 g droždia a 1 pl cukru. Premiešala som mlieko a nechala kysnúť kvások.
  3. Medzitým som si odvážila a preosiala 300 g hladkej múky. Pridala som k nej aj štipku soli.
  4. Do 100 ml mlieka som dala 40 g masla. V mikrovlnke som ho rozpustila.
  5. Vykysnutý kvások som dala k múke.
  6. Do vlažného som dala 5 prepeličích vajíčok. Mali sa dať 2 žĺtka. Rozmiešané som pridala k múke s kváskom.
  7. Vypracovala som riedke cesto.
  8. Nechala som ho kysnúť, kým zdvojnásobilo svoj objem.
  9. Plech s nízkym okrajom 36 x 26 cm som vymastila a roztiahla som cesto na plech. Na cesto som uložila čučoriedky a ribezle.
  10. Z múky, cukru, vanilky a masla som urobila mrveničku. Dala som ju na ovocie. Rúru som vyhriala na 180 stupňov.
  11. Koláč som piekla 25 minút.
  12. Krájala som ho ešte horúci. Nemohla som vydržať, kým vychladne.
  13. Tie štyri kúsky na tanieri som zvládla:-)
  14. Čerešne som nakoniec nedala. Nevadí, zjem ich večer pri televízii.