Nadstavené zavárané kuriatka

Autor receptu: mariamka

V tomto čase príroda hubám a hubárom naozaj praje. Najradšej by som sa motala, zbierala, ale dajú sa aj kúpiť popri cestách, veď prečo sa nezavďačiť niekomu, kto sa snaží? Síce je to nekresťansky drahé, ale aspoň splníte manželovi sen. A ak je ich pomenej, dajú sa vyvážiť zeleninou a máte chutný hubovo-zeleninový sterilizovaný šalát.

Suroviny

Postup

  1. Skúška trpezlivosti je poriadne umyť tie kurence. Dala tu návod Elixír, ale som si na to nejako netrúfla, radšej som ich preprala vo viacerých vodách. Ak treba, odkrojíme koniec hlúbika a väčšie plodnice prekrojíme na polovicu. Kuriatko jedlé je húževnatá huba, treba ju vopred prevariť v osolenej vode cca 20 minút, prepláchnuť a schladiť studenou vodou. Tu už vidíte ten môj mix: kuriatka, cibuľa, mrkva, petržlen, paprika PCR sladká, pálivá. Je možné pridať aj inú zeleninu podľa chuti (karfiol, cuketa.. ), ale je lepšie, ak huby prevládajú.
  2. Nálev som pripravila podľa rozpisu, ktorý vidíte. Dáme variť vodu, ocot, cukor (nám chutí sladší nálev), deko, koreniny, povaríme takých 5 minút. Necháme mierne prechladnúť. Premiešanú zmes naplníme do dobre umytých pohárov nie celkom doplna, zalejeme nálevom 1-2 cm pod okraj, zavíčkujeme a sterilizujeme na bode varu 20 minút. Pohárikov bolo pôvodne 5, dva menšie padli nekompromisne na koštovku :)
  3. Mali sme zrovna pečené kačacie stehná, k mierne teplému natrhanému mäsku to výborne pasovalo.
  4. A keďže ostala aj kačacia masť, ideálna príloha na tukový chlebík miesto kyslej uhorky.
  5. Alebo len tak, ako chuťovka k telke. Tak hurá do hory /pri cestu/ a šťastnú hubačku :)