Mrvenica z kozákov

Autor receptu: martina34

Určite moja mamina robí lepšiu, varila ju aj teraz, keď sme boli cez víkend u nich. Narobila mi také chute, že som ju tiež uvarila. Tu sa táto polievka nezvykla robievať, no chutí všetkým ako ju varievam aj svokrovcom.

6
porcií
30 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Na rozohriaty olej si dáme pražiť na drobno nakrájanú cibuľku. Pridáme hladkú múku a po chvíľke červenú papriku a čierne korenie. Chvíľku posmažíme a zalejeme 2,5 litrami vody. Vložíme očistené a na kúsky nakrájané zemiaky a kozáky. Privedieme do varu a varíme cca 15 minút, aby sa zemiaky uvarili. Pridáme soľ, závarku, chvíľu povaríme a na koniec pridáme nakrájanú zelerovú vňať.
  2. Závarka - mrvenička: vajíčko si rozbijeme a primiešame ho k hrubej múke, na začiatok si dáme cca 5 PL múky a pridávame podľa toho ako nám je treba, záleží aj od veľkosti vajíčka. Cesto má byť tuhé, nie mäkké ale ani tvrdé. Také akurát, aby sa nám dalo dobre strúhať na strúhadle, na ktorom strúhame napr. jablká na pásiky. Z tohoto množstva cesta urobíme závarku na viacero polievok. Ja si ju nastrúham na plechy vystlané papierom na pečenie a usuším. Na jedenkrát dávam za jednu - dve hrste mrveničky. No ak sa vám nechce hrať, tak to môžete jednoduchšie vyriešiť a kúpiť hotovú mrveničku a jednoducho ju prisypať do polievky.