Mramorová torta (fotorecept)

Autor receptu: mesiar50

Tentokrát do tejto kolónky nenapíšem,že je príprava jednoduchá,ale dá sa to.Receptom som bol inšpirovaný od šikovnej varecháčky @Saakoo.Srdečná vďaka.

Suroviny

Postup

  1. Ahojte.Začneme prípravou svetlého tortového korpusu.Postupujeme prosím takto. Odvážime si vajcia v škrupinu.Ďalej sa budú ostatné suroviny pridávané podľa tejto váhy.Netreba to brať zas doslovne.Vysvetlím.Váha nám napr.ukazuje 182 g vajec automaticky to číslo zaokrúhlime na 180 g.Píšem to pre amatérov,samozrejme skúsené gazdinky majú svoje osvedčené recepty.
  2. Ďalej si odvážime kryštálový cukor.
  3. Potom si odvážime polohrubú múku.
  4. K múke pridáme prášok do pečiva a zmes premiešame.
  5. Oddelíme si bielka od žltkov.
  6. Z bielkov a kryštálového cukru vyšľaháme hustejšiu penu.
  7. Žltky z vajec premiešame zo slnečnicovým olejom a s teplou vodu.
  8. Žltky vymiešané s olejom a vodou vlejeme do vyšľahanej peny z vaječných bielkov.A nakoniec primiešame múku premiešanú s práškom do pečiva.
  9. Do vopred vymastenej a múkou posypanej tortovej formy vlejeme surové piškótové cesto a pečieme ho v predom vyhriatej rúre cca 35 minút pri 180 C.Po uplynutí tejto doby skontrolujeme stred korpusu vpichnutím špáradla resp.špajdle.Keď sa na ňu nič neprilepí tak je to v poriadku.
  10. Hotový tortový korpus necháme mierne vychladnúť a potom formu zbavíme boku.
  11. Ďalej vám prosím ukážem ako som robil ornament hrozna.Z jedného vajca si spravíme husté cesto.Preto som vlastne do cesta nepridal ani vodu ani olej ,aby bolo dosť husté na nanášanie na papier cukrárskym vreckom.Teraz sa mi naozaj zišla technika ,,váženia vajec"ktorú mám vlastne z netu od jedného kuchára.
  12. Cesto som potom dal do cukrárenského vrecka s rovným špicom.
  13. Na papieri na pečenie som si označil,len obvod formy,ale aj tak som si ten ornament naniesol tam dosť tesno.Prvý pokus sa skončil fiaskom.Samozrejme,keď som toto ,,umelecké dielo" robil tak to bolo bez tej tortovej formy ! Takto spravený ornament dáme do mrazničky zmraziť na betón.Čas som síce nesledoval,ale iste aspoň 40 minút.Opatrne som okúsil prstom či je cesto tuhé.
  14. Ornament po stuhnutí zalejeme kakaovým korpusom.Postup som nefotil,keďže sa robí navlas podobne ako svetlý tortový korpus,len s tým rozdielom,že som to piekol tuším 25 minút.
  15. Po upečení by dielo malo vyzerať nejak takto.
  16. A ďalej si pripravíme žltkovú penu.Pokračujeme premiešaním celých vajec s kryštálovým cukrom.
  17. Vajcia ktoré sme premiešali,len tak ručne budeme šľahať nad parou.Nesledoval som čas no určite to bolo zo 10 minút.Tento krém používam v jedných orechových rezoch ,no robil som tie rezy ako mladý ženáč,takže som musel porozmýšľať ako ten krém resp.pena má vlastne vyzerať,ale dopadlo to ok,keďže som pozeral zdobenie torty a krém pekne stuhol.
  18. Máte možnosť vidieť žltkovú penu po uvarení.Hmota je vláčna.Dielo necháme vychladnúť na izbovú teplotu a zatiaľ si uvaríme puding zo zlatého klasu.Presunieme sa k bodu 19.
  19. Príprava pudingu z prášku zlatý klas: 2 Zlaté klasy nasypeme do 150 ml.studeného mlieka a zmes dobre premiešame.
  20. Ďalej 350 ml studeného mlieka privedieme do varu a na slabom ohni si krém uvaríme do zhustnutia.Treba to robiť opatrne.Zmes pudingu má tendenciu rýchlo sa pripáliť.Je lepšie tú pudyngovú zmes sem tam stiahnuť z ohňa a len tak ju pomiešať a potom znovu nazad na šporák.Puding necháme vychladnúť a do žltkového krému ho budeme miešať v teplom no nie horúcom stave.
  21. Vrátime sa k žltkovej pene.Postupujeme takto: Uvarený vlažný puding primiešame k žltkovej pene a pridáme aj na kocky pokrájané zmäknuté maslo a keď krém nie je dosť sladký tak ho dochutíme práškovým cukrom.
  22. Hotový krém musíme rozdeliť na dve približne rovnaké časti,keďže do jednej bude pridaná rozpustená čokoláda.
  23. A ideme ďalej ,rozpustením čokolády nad parou.
  24. Vlažnú čokoládu premiešame s polovicou krému.
  25. Máte možnosť vidieť už hotový čokoládový krém.Oba druhy krémov sú vláčne a dobre,že sa neroztekajú a preto ich musíme dať schladiť do chladničky aspoň na jednu hodinu.Krém musí byť tuhšej konzistencie aby nám udržal aj poschodie torty.
  26. No nesmieme zabudnúť na to,že krém budeme potrebovať ešte okrem naplnenia korpusov aj na boky torty resp.na ozdobenie.Preto si podľa svojho uváženia musíme z krému na už spomenuté účely odložiť bokom.
  27. Tak a dopracovali sme sa k bodu kde budeme skladať tortu v jeden celok.Začneme prekrojením korpusu na dve časti.
  28. Prízemie torty resp.spodok natrieme čokoládovým krémom.
  29. Na prízemie dáme svetlý korpus a natrieme ho žltkovým krémom.
  30. A potom na vrch torty automaticky pôjde hnedá piškóta s ornamentom hrozna.Boky torty následne natrieme striedava raz čokoládovým krémom a raz žltkovým krémom.Vrch ozdobte podľa vlastnej fantázie a uváženia.Recept som písal bez poznámok,len tak naspamäť ak by som niečo vynechal tak mi prosím napíšte resp.upozornite ma na prípadné nedostatky.Želám vám všetko dobré a k dnešnej večeri dobrú chuť.