Moravský vrabec so špenátom a zemiakovými knedlami (fotorecept)

Autor receptu: vybusna

4
porcie
15 minút
príprava
70 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Ked robim vrabca, tak si kupim bud velmi pekny bocik, alebo prerastene pliecko, alebo krkovicku. Teraz som dostala ukazkovy bocik. Kozu som narezala do kriza.
  2. Maso nakrajame na vacsie kusy
  3. Dve naozaj velke lyzice bravcovej masti rozohrejeme na hlbsej panvici a kusy masa dobre opekame zo vsetkych stran. Maso vyberieme vlozime do pekaca, osolime ho. Cibulu nakrajame na hrubsie mesiaciky, dame na mast, osolime ju a porestujume. Obielene struciky cesnaku, okrem dvoch pretlacime na maso a do pekaca prelejeme vypek a cibulu.
  4. Maso dame pod alobal a pecieme 60 minut. Tento cas je orientacny, ja som tentokrat musela piect 80 min. Po tejto dobe ak, je maso makke, dame dolu alobal a z vypecenej stavy povytiahneme tie casti masa, kde je koza. Zapekame kym nie je koza zapecena.
  5. Spenat urobime tak ako je kto zvyknuty. Ja pouzivam spenatovy pretlak v kockach, na hlbsiu panvicu nalejem cca 100 ml smotany a necham kocky rozpustit a prevriet. Na zaver prelisujem dva struciky cesnaku a osolim
  6. Zemiakove knedle si robim podla receptu Evky Hubovej a ona ma aj naucila robit knedliky ploske, za co jej dakujem. su fantasticke a recept je skvely.
  7. Povodne som si myslela, ze moravsky vrabec je len nazov pre to maso, ale moja ceska rodina v jihlave tvrdi, ze ten nazov obsiahne cely ten set....maso+spenat+zemiakove knedle.....ale mne je to jedno ako to je....je to bozie jedlo. A ked sa vytiera prazdny pekac chlebom....ach...