Moravský vrabec s červenou kapustou a domácou karlovarskou knedľou

Autor receptu: shukvacik

Moravský vrabec je moje obľúbene jedlo už roky, väčšinou všade ho pripravujú s bielou kapustou , no mne viac chuti s červenou kapustou a karlovarskou knedľou. Asi každý vieme že jedlo pochádza s dobrej "Českej krčmy" . Nieje to zložite jedlo ale treba ho určite vedieť pripraviť. Ja Vám teraz ponúknem svoj recept kde Vám prezradím ako chutí mne a mojej rodine :) .

2-4
porcie
30 minút
príprava
100 minút
na 180-130 °C

Postup

  1. Takže ako prvé si nakrájam do väčšej misky rožky na kocôčky, ak sú kupované v ten deň a sú moc čerstvé nechám ich tak hodinku obschnúť. Navrch dám troška čierneho korenia a soli.
  2. Potom pridáme dve žĺtka , (s bielka si vyšláhame sneh), smotanu na šľahanie , pažítku (väčšinou sa dáva petržlenová vňať no ja som dal pažítku podla mňa to ma lepšiu chuť), vegetu a sneh ktorý sme si spravili s bielka. Poriadne to premiešame.
  3. Keď máme všetko poriadne premiešané , namočíme si utierku do chladnej vody (ja som ukradol synovi plienku :D) potom "budúcu knedľu" uložíme do utierky , spravíme si tvar už aký uznáte za vhodne, poriadne uviažeme jeden aj druhý koniec na utierke a vložíme do vriacej osolenej vody približne 30 minút
  4. Kým sa nám ta úžasná karlovarska knedľa varí a len dúfame či sa nám dobre uvarí, ja som si začal pomalí robiť mäsko a to tak jednoducho že som si pliecko nakrájal na väčšie kocky. Na panvicu som si dal roztopiť bravčovú masť , pridal nakrájanú červenú a bielu cibuľku, nechal opražiť do zlata , potom pridáme nakrájané mäso, rascu, soľ, biele a čierne mleté korenie a opražíme s každej strany.
  5. Keď máme mäsko opražené a cibuľku udusenú, mäso vypneme a dáme na plech do rúry (Ja osobne rúru nemám tak som dal mäso upiecť do remosky). Mäso pečieme pri 180 stupňov, 45 minút v polovici pečenia pretlačíme 6 strúčikov cesnaku a premiešame to s mäsom.
  6. Pravdaže za ten čas sa nám dovarila našla knedľa , ja som mal problém pretože som všetko musel robiť samostatne a postupne ,,, pretože namiesto 2 - platničky mi išla len jedna :D. Knedľu si vyberieme, rozviažeme a necháme schladiť, ak ju budete robiť prvý krát môže sa stať že nebude dobre uvarená tak ju môžte pridať na chvíľu do rúry pri 120 stupňov a nechať zapiecť. Ale každopádne knedľa vyzerá asi nejako takto :)
  7. Keď už máme domácu Karlovarskú knedľu a mäsko sa nam pečie , tak si vyberie s ľadničky alebo zo záhradky červenú kapustu , ja osobne nekrájam ale na strúhadle ju ostrúham, na panvicu si tiež dám zohriať bravčovú masť pridám 4 až 6 lyžíc cukru a nechám to poriadne skaramelizovať potom pridám nastrúhanú červenú kapustu, pridáme rascu a soľ , počkáme kým kapusta pustí šťavu a necháme podusiť potom prilejem 0,2dcl vody a necháme dusiť až do mäkka. Na koniec pridáme 1-2 lyžice octu. A podla chuti ešte dochutíme :)
  8. Mäsko máme vypnuté, knedľu domácu , kapustu uvarenú ... hop sa do jedenia :) ... Prajem Vám dobrú chuť :-P