Moravské koláče (fotorecept)

Autor receptu: luwinka

Ľahučké, voňavé a veľmi obľúbené moravské koláče sú u nás. Ponúkam recept tak, ako ich robím ja.

12
porcií
35 minút
na 220 °C

Postup

  1. Cesto: Z droždia a z trochy mlieka , cukru a medzi prsty múky si pripravíme kvások. Necháme vykysnúť. Do misy dáme múku, kryšt. cukor, rozpustené maslo, žltky a soľ. Pridáme kvások. Miesime cesto a dolejeme zbytok mieka. Vymiesné cesto zakryjeme utierkou a necháme ho kysnúť 30 minút. Pokiaľ nám kysne cesto, tak si pripravíme tvarohovú plnku: Tvaroh , cukor kryšt. vanilkový , citron. kôru vymiešame nahladko. Posýpka: Polohr. múku , cukor krupicový a pol čaj. lyž. mletej škorice zmiešame v malej miske. Pridáme roztopené maslo a s prstami všetko rozmrvíme , dáme do chladničky na pár minút stuhnúť.
  2. Vykysnuté cesto rozváľkame na pomúčenej doske. Vykrojíme kolieska pomocou pohára, alebo, okrúhlej formičky. Na každé koliesko dáme tvarohovú plnku.
  3. Zatočíme ako buchty. Do buchiet vytlačíme dierky pomocou malého dna na poháriku, do ktorých dáme slivkový lekvár. Boky buchiet potrieme olejom.
  4. Plech si vyložíme alobalom, ktorý pomastíme olejom. Poukladáme koláčiky. Z chladničky si vyberieme posýpku a každý koláč posypeme po povrchu. Upečieme doružova na 220 stupňov 35 minút.
  5. Upečené .
  6. Povrch ešte posypeme práš. cukrom. Z tejto dávky mi vyšlo 12 veľkých moravských koláčikov.
  7. Na tácke.
  8. S mliekom chutia vynikajúco.