Moravské koláče (fotorecept)
Autor receptu: luwinka
Ľahučké, voňavé a veľmi obľúbené moravské koláče sú u nás. Ponúkam recept tak, ako
ich robím ja.
12 porcií |
35 minút na 220 °C |
Postup
- Cesto: Z droždia a z trochy mlieka , cukru a medzi prsty múky si pripravíme kvások. Necháme vykysnúť. Do misy dáme múku, kryšt. cukor, rozpustené maslo, žltky a soľ. Pridáme kvások. Miesime cesto a dolejeme zbytok mieka. Vymiesné cesto zakryjeme utierkou a necháme ho kysnúť 30 minút. Pokiaľ nám kysne cesto, tak si pripravíme tvarohovú plnku: Tvaroh , cukor kryšt. vanilkový , citron. kôru vymiešame nahladko. Posýpka: Polohr. múku , cukor krupicový a pol čaj. lyž. mletej škorice zmiešame v malej miske. Pridáme roztopené maslo a s prstami všetko rozmrvíme , dáme do chladničky na pár minút stuhnúť.
- Vykysnuté cesto rozváľkame na pomúčenej doske. Vykrojíme kolieska pomocou pohára, alebo, okrúhlej formičky. Na každé koliesko dáme tvarohovú plnku.
- Zatočíme ako buchty. Do buchiet vytlačíme dierky pomocou malého dna na poháriku, do ktorých dáme slivkový lekvár. Boky buchiet potrieme olejom.
- Plech si vyložíme alobalom, ktorý pomastíme olejom. Poukladáme koláčiky. Z chladničky si vyberieme posýpku a každý koláč posypeme po povrchu. Upečieme doružova na 220 stupňov 35 minút.
- Upečené .
- Povrch ešte posypeme práš. cukrom. Z tejto dávky mi vyšlo 12 veľkých moravských koláčikov.
- Na tácke.
- S mliekom chutia vynikajúco.