Mokrý zemiakový šalát podľa mojej svokry
Autor receptu: eviana
Pozerala som tu na vareche zemiakové šaláty a takýto som medzi nimi nenašla. Naučila som
sa ho robiť od mojej svokry, preto som ho tak aj pomenovala. Môj muž ho miluje, je skvelý
k vysmaženej rybe, ale u nás bol dnes s bravčovými rezňami a môjmu chlapovi sa robili za
ušami hrče.. tak mu chutilo... Možno aj Vám zachutí :)
Postup
- Približne kilo menších zemiakov uvaríme v šupke, necháme vychladnúť
- Zemiaky ošúpeme a nakrájame na cca 0,5 cm kolieska
- Cibuľu nakrájame na jemno a navrstvíme na zemiaky
- ...polejeme olivovým olejom
- Pripravíme si nálev - vo vode rozmiešame soľ, cukor a ocot, prípadne citrónovú šťavu. Možno sa na prvý pohľad zdá, že surovín do nálevu ide priveľa, ale nálev musí byť naozaj koncentrovanej chuti, pretože zemiaky nasajú z neho potrebnú chuť do seba.
Týmto nálevom zalejeme zemiaky s cibuľou.
- Všetko spolu pomiešame a prikryté dáme odstáť do chladu - ako každý zemiakový šalát, aj tento je najlepší na druhý deň, keď sa všetky chute pospájajú.
Nakladá sa do misiek spolu s nálevom a konzumuje sa polievkovou lyžicou.
Nejde o žiadnu vysokú ani modernú gastronómiu, ale jeho chuť je skvelá :)