Domáce rožky

Moje obyčajné rožky (fotorecept)

Autor receptu: luwinka

Tieto mäkučké rožky som upiekla podľa seba.* Táto dávka je tak pre dvoch ľudí, vyšlo mi 6 kusov.

6
porcií
25 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Ako prvé si urobíme kvások. V hrnčeku pomrvíme droždie, pridáme cukor, teplé mlieko a medzi prsty múky. Necháme vzísť kvások. Do misy dáme múku, soľ, olej, vlažnú vodu a vykysnutý kvások. Vymiesime cesto, ktoré necháme 40 minút pod utierkou odpočívať.
  2. Cesto nám pekne vykyslo.
  3. Dáme ho na pomúčenú dosku a upravíme ho do tvaru valca.
  4. A pokrájame ho na rovnaké diely.
  5. Každý diel vytvarujeme do tvaru buchty, tak ako je na obrázku.
  6. Pretočíme a vytvarujeme v rukách gule.
  7. Potom každú guľu vyvaľkáme do takéhoto tvaru.
  8. A začneme stáčať smerom od seba k špičke.
  9. Takto máme hotový rožok, ktorý ešte po vrchu rukami vyvaľkáme.
  10. Plech vyložíme papierom na pečenie a poukladáme naň rožky.
  11. Prikryjeme ich utierkou a necháme ešte nakysnúť 15 minút.
  12. Po vrchu ich potrieme vajcom.
  13. Pečieme ich v rozohriatej rúre na 200 stupňov 25 minút do zlatista.
  14. Ešte horúce ich pofŕkame vodou. Necháme ich vychladnúť a máme hotovo.
  15. Tu je rez. Chutia aj samotné, lebo sú chrumkavé a mäkké.