Kapustový šalát
Môj doladený šalát Coleslaw (fotorecept)
Autor receptu: adina1
Jeden názov - tisíce receptov... Keďže inšpirácií nikdy nie je dosť, ponúkam aj ja moju
verziu tejto sviežej obľúbenej pochúťky. Jednoduchá príprava, dlhá trvanlivosť a úžasná
chuť postavili tento šalát na TOP priečku v mojom šalátovom rebríčku... :-)
10 porcií |
30 minút príprava |
180 minút tepelná úprava |
Postup
- Kapustu si nastrúhame alebo nakrájame na čo najjemnejšie kúsky, alebo tenké rezance. Presypeme ju lyžicou soli a prelejeme olivovým olejom. Poriadne premiešame a necháme odstáť - aspoň 1 -2 hodiny. Potom kapustu poriadne postláčame, aby pustila tekutinu a zmäkla. Stečenú vodu z kapusty zlejeme.
Tento krok preskočíme, ak chceme, aby šalát zostal chrumkavý.
Mrkvu očistíme a nastrúhame na jemnom strúhadle. Cibuľu nakrájame tiež na drobné kúsky. Pridáme ku kapuste a všetko spolu dobre premiešame.
- Urobíme si zálievku:
V mise zmiešame všetky ingrediencie - majolenku, pochúťkovú smotanu, smotanu na šľahanie, chren, horčicu, vínny ocot, cukor a korenie. Zmes nemá byť moc hustá, aby bol šalát vláčny.
Chuťovo má byť zálievka viac sladká, ako kyslá a mala by v nej prenikať pikantná chuť chrenu. Ak je zálievka málo výrazná, nebojte sa chrenu pridať. Naopak, ak chren nemusíte, môžete množstvo znížiť, alebo ho celkom vynechať - ale potom to už je o inej chuti....
Ak ste vynechali prvý krok a kapustu ste nenasolili, je potrebné do zálievky pridať aj podľa chuti soľ. Zálievku je tiež vhodné nechať odstáť, aby sa chute spojili - ideálne kým sa marinuje kapusta v soli.
- Vo väčšej nádobe spojíme zeleninovú zmes so smotanovou zálievkou a ideálne je nechať šalát odpočívať v chlade do ďalšieho dňa. Ale dá sa konzumovať aj hneď.
Výhodou tohoto šalátu na rozdiel od šalátov listových je, že ho kľudne môžeme naraz urobiť väčšie množstvo, pretože v chladničke vydrží aj týždeň a na chuti mu to neuberá - skôr pridáva :-)
Je preto ideálnym spoločníkom na prázdninové opekačky, výlety do prírody či na chatu...
Treba vyskúšať... Prajem dobrú chuť