Mňamkové rizoto (fotorecept)

Autor receptu: lucylee

Naj rizoto na svete. Varila ho Andy Timková v relácii Varení pečení. Je dosť náročné na suroviny, preto ho nerobím často, ale tá chuť za to stojí. Ja som originál recept trochu pozmenila. Pridala som sezamové semiačka a urobila som experiment, ku ktorému ma inšpiroval recept od @2010 karibská ryža, ktorá je výborná! http://varecha.pravda.sk/recepty/karibska-ryza-/10594-pouzi.html Experiment spočíval v tom, že som pridala kokosový krém namiesto smotany na varenie a výsledok bol nad očakávanie.

Postup

  1. Cibuľu, pór a cesnak upražíme na olivovom oleji.
  2. Pridáme ryžu a prilievame vývar (podrobný postup, ako to má vyzerať, nájdete pri mojom recepte na hubové rizoto).
  3. Pridáme šampiňóny (hríby), sušené paradajky nakrájané na drobné kocky, semienka, brusnice a kukuricu. Ja som kukuricu nedala, lebo som sa bála, že sa pokazí a tak som ju dala na koniec, keď som rizoto servírovala. Ale ak máte veľa stravníkov a viete, že sa zje rýchlo, kľudne ju pridajte.
  4. V druhej panvici si opražíme cibuľu do sklovita. Pridáme kuracie prsia pokrájané na slížiky a smažíme do mäkka.
  5. Keď je ryža skoro mäkká, pridáme do rizota kuracie prsia, aby sa chute zharmonizovali, prilejem víno (ja som použila domáce) a varíme ešte asi 15 minút.
  6. Nakoniec pridáme kokosový krém, necháme prevrieť a odstavíme z plameňa.