Mini orechovníky (fotorecept)
Autor receptu: monty469
Po prvotnom nadšení som ostala
trošku sklamaná, keď cesto
popraskalo. Dalo sa to čakať,
keďže plnka bola mokrá, a
orechovníky zrolované do
podkovy, ale dúfala som, že to
cesto vydrží. Ale aj napriek tomu,
je naozaj fantastické - jemné a
vláčne, v inom tvare - napr.
šatôčky, by ostalo vcelku. Tak
recept aj napriek tomu pridávam,
nám veľmi chutí.
8 porcií |
30 minút na 190 °C |
Postup- Do misy dáme múku, urobíme jamku, rozmrvíme do nej droždie, zasypeme 1 ČL cukru, zalejeme 20 ml vlažného mlieka, zasypeme troškou múky, misu zakryjeme utierkou a necháme urobiť kvások.
- Keď je kvások hotový, pridáme ostatné suroviny, t.j. zmäknuté maslo, žĺtky, štipku soli, grécky jogurt, cukor a vymiesime tuhšie cesto. Necháme ho odpočívať, a ideme urobiť plnku.
- Všetky suroviny na plnku okrem mlieka dáme do misy, postupne prilievame horúce mlieko a miešame. Plnka je dobre roztierateľná.
- Cesto rozvážime na cca rovnaké časti, v mojom prípade 8 častí s váhou cca 126 g. Zoberieme prvý "bochníček", trošičku podsypeme múkou (ja mám drevenú dosku, tak je to potrebné, ak používate inú, možno nebude treba) a vaľkáme do tvaru obdlžníka s rozmermi cca 25 x 15 cm. Rozotrieme plnku, okraje necháme voľné asi 1 cm, následne zložíme boky, potom zospodu, zrolujeme a ohneme do tvaru podkovy.
- Hotové podkovy popicháme vidličkou, pokladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme podkysnúť asi 20 minút, medzitým necháme vyhriať rúru na 190 °C. Po podkysnutí potrieme mierne rozšľahaným bielkom a pečieme do zlatohneda cca 30 minút.
- Hoci na kraji popraskali, cesto a plnka sú chuťovo super :-) S cestom sa pracuje veľmi dobre, nelepí sa, netrhá sa. Ak vyskúšate, odporúčam iný tvar, napr.
šatôčky.
|