Metrový koláč

Metrový koláč s punčovým krémom

Autor receptu: editamarkos

Tento recept som našla v knihe Zákusky a iné sladkosti (1500 receptov) od autorky Péter Jánosné.

34
porcií
90 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Práškový cukor vymiešame s vaječnými žĺtkami. Pridáme rastlinný olej a teplú vodu, múku, prášok do pečiva a tuhý sneh vyšľahaný z vaječných bielkov. Cesto rozdelíme na polovice, jednu polovicu prifarbíme kakaom. Upečieme v dvoch formách na srnčí chrbát. Formy vymastíme a vysypeme hrubou múkou a korpusy pečieme pri 180 °C cca 40 minút. Vyklopíme a necháme vychladnúť.
  2. Punčové pudingy uvaríme s mliekom. Necháme vychladnúť. Maslo vyšľaháme s práškovým cukrom a spojíme s vychladnutým pudingom, pridáme rum.
  3. Vychladnuté korpusy nakrájame podľa zárezov z formy a po jednom natierame punčovým krémom, striedavo prikladáme k sebe svetlé a kakaové plátky, kým nespotrebujeme všetky. Zvyšným krémom potrieme celý koláč a dáme do chladničky. Chladený koláč polejeme čokoládovou polevou. Krájame šikmým rezom.