Medovníky vianočné
Autor receptu: cokomilka
Tieto medovníky som vypiplávala niekoľko rokov, kým som dospela k terajšiemu zjednodušeniu. Kvôli času už nezdobím tradičné kudrlinky...dávam prednosť vylepšeniam cesta. toto cesto krásne vonia včelím medom a voskom.
40 minút príprava |
35 minút na 230 °C |
Postup
- Tvorba cesta.
Zmiešame sypké zložky: múku, cukor, prášok do pečiva, orechy, čerstvo roztlčené korenie.
Vlejeme med a žĺtky.
Ručne uhnetieme šišku medového cesta.
Zabalíme do fólie a necháme odležať min. 24 hodín v chladničke.
Môžeme nechať i dlhšie, najlepšie 3 dni.
- Pripravíme si veci na pečenie, dosku, valček, formičky, dva plechy na pečenie, najlepšie obyčajné bez teflónu.
Cesto rozvaľkáme na pol centimetra výšky a vykrajujeme tvary formičkami.
Trúbu predhrejeme na 230 stupňov celzia s vloženým plechom.
Keď je plech horúci, potrieme ho tyčinkou včelieho vosku.
Hneď ukladáme naň medovníky. Pečieme 7 minút.
- Upečené medovníky nemusíme potierať vajcom.
Vymiešame bielky s cukrom na hustú hmotu, nešľaháme, aby nemali bubliny, len miešame dokola. Cukrová poleva má byť hladká a lesklá.
Potierame vyhcladnuté medovníčky alebo ich priamo namáčame do glazúry. Nožíkom uhladíme. Posypeme farebnou a čokoládovou posýpkou.
necháme uschnúť z večera do rána.
zavrieme do plechovice.
Do krabice uložíme krajec čerstvého chleba aby medovníky zostali mäkké.