Medové hriatô
Autor receptu: fialka49
Práve som v rubrike zážitkov čítala o hriatych pálenkách. Ponúkam vám aj ja náš rodinný
recept na tento vianočný čas.
Postup
- Cukor upálime na karamel, pridáme vodu a necháme rozvariť do rozpustenia karamelu. Ak treba, môžme trošku vody ešte priliať.
- Pridáme všetky uvedené koreniny a kôrku z dobre umytého citróna bez vnútornej bielej šupy (lebo v konečnej fáze zbytočne urobí hriatô horkým) a pomaličky varíme 10 minút.
- Pridáme med a pri veľmi miernom vare (ako keď varíme dobrú polievku) "povaríme" ešte 5 minút.
Ak chceme mať nápoj ostrejší, môžme rozpučiť jedno-dve zrnká nového korenia.
Prípadnú penu zbierame.
- Necháme vychladnúť, precedíme a do vývaru vlejeme toľko alkoholu, aký silný chceme mať nápoj (stačí pol litra vodky, ale môže byť aj viac).
Doteraz sme používali na prípravu iba vodku, takže s iným druhom alkoholu skúsenosti nemám.