Medové hriatô

Autor receptu: fialka49

Práve som v rubrike zážitkov čítala o hriatych pálenkách. Ponúkam vám aj ja náš rodinný recept na tento vianočný čas.

Suroviny

Postup

  1. Cukor upálime na karamel, pridáme vodu a necháme rozvariť do rozpustenia karamelu. Ak treba, môžme trošku vody ešte priliať.
  2. Pridáme všetky uvedené koreniny a kôrku z dobre umytého citróna bez vnútornej bielej šupy (lebo v konečnej fáze zbytočne urobí hriatô horkým) a pomaličky varíme 10 minút.
  3. Pridáme med a pri veľmi miernom vare (ako keď varíme dobrú polievku) "povaríme" ešte 5 minút. Ak chceme mať nápoj ostrejší, môžme rozpučiť jedno-dve zrnká nového korenia. Prípadnú penu zbierame.
  4. Necháme vychladnúť, precedíme a do vývaru vlejeme toľko alkoholu, aký silný chceme mať nápoj (stačí pol litra vodky, ale môže byť aj viac). Doteraz sme používali na prípravu iba vodku, takže s iným druhom alkoholu skúsenosti nemám.