Medová tortička so šľahačkou (fotorecept)

Autor receptu: diabambulka

Dezertík za obedom :-)))

12
porcií
3-4 minút
na 200 °C

Postup

  1. Nad parou si v miske rozpustíme maslo, pridáme med, mlieko, ocot,
  2. vajíčko a rýchlo šľaháme,( aby sa nám vajíčko nezrazilo). Misku odložíme z pary, primiešame práškový cukor, hladkú múku spolu so sódou bicarbónou.
  3. Vypracujeme cesto, ktoré si rozdelíme na 5 približne rovnakých dielov.Na pomúčenej doske vyvaľkáme na tenko každý diel. Zoberieme si pokrývku ( približne 18-20 cm ), ktorá nám bude slúžiť ako šablóna-predloha na budúci korpus koláčika. Položíme na vyvaľkané cesto a jemne ňou otočíme - tým sa nám vykrojí budúci korpus,
  4. ktorý preložíme na plech vystlaný papierom. Pečieme vo vyhriatej rúre 3-4 minúty pri teplote 200 °C. Zbytky cesta premiesime, vyvaľkáme a tiež upečieme.
  5. Krém : Šľahačku vyšľaháme spolu so stužovačom a vanilkovým cukrom. Vychladnuté cesto korpusu natrieme šľahačkou, priložíme ďalšií upečený plát a opäť natrieme šľahačkou. Takto pokračujeme až po posledný piaty plát.
  6. Zostávajúcou šľahačkou natrieme kraje a vrch koláčika. Upečené zbytky cesta rozmixujeme ( alebo pomelieme ) spolu s lieskovými orieškami. Touto zmesou obsypeme koláčik ozdobíme podľa vlastnej fantázie ( zmes orieškov, hrozienka a sušené ovocie ) a necháme dobre vychladnúť.
  7. Tip : Šľahačku môžete vymeniť aj za karamelovú šľahačku, ktorú si pripravíme takto : 2 PL kryštálového cukru zohrejeme na karamel, zalejeme šľahačkou a miešame až kým sa karamel úplne nerozpustí. Takúto karamelovú šľahačku necháme poriadne vychladiť, najlepšie do druhého dňa a potom ju vyšľaháme spolu so stužovačom.