Mäsová roláda a všeličo iné (fotorecept)

Autor receptu: evusik

Mali sme takú menšiu rodinnú udalosť a tak som v sobotu skákala pri hrncoch.... ale to ja rada, hlavne keď sa darí....

8
porcií
60 minút
príprava
200 minút
na 160 °C

Postup

  1. Je ráno 7:00 hodín a ja musím myslieť na tisíc maličkostí a musím si zadeliť prácu tak aby som stihla všetko prichystať do 13:00 hod. Niečo som si pripravila už včera ostatné sa musí stihnúť dnes. V hrnci na plotni potichu bubloce základ na slepačiu polievku, vedľa v miske je očistená zelenina, tú pridám neskôr, slížky som si spravila ešte predvčerom, usušené čakajú v krabici... tak poďme variť. Kuracie mäso, môžu byť prsia ale najlepšie je mäso zo stehien, nakrájame na kocky, vložíme do kutrovača pridáme šľahačkovú smotanu, vajcia a rozkutrujeme... hmota by mala byť tuhšia, pridáme šunku nakrájanú na kocky, bylinky, korenie a červenú mletú papriku... solíme opatrne, pretože šunka je slaná dosť
  2. na stôl si rozprestrieme fóliu alebo alobal a nato závoj (čipku)... ja som pôvodne chcela robiť v parnom hrnci, tak ako mám vo zvyku, a potom už len zapiecť v rúre... bohužiaľ roláda bola príliš dlhá a nezmestila sa mi do paráku tak som robila roládu v rúre
  3. mäso si narežeme a rozklepeme do obdĺžnika osolíme a okoreníme z oboch strán, uložíme na čipku
  4. navrstvíme kuraciu fáš, do stredu dáme uvarené vajcia a zabalíme... ja som najskôr fášom prekryla vajca a až potom zvinula do mäsa
  5. roládu dobre zakrútime do čipky a na pevno zamotáme do alobalu... pečieme pomaly na 160°C asi 3 hodiny... ak by sme roládu piekli prudko mohla by popraskať a pokrútiť sa
  6. Je 8:00 hod. a roláda je v rúre.... môžeme sa pustiť do niečoho veľkonočného :-) ja robievam každý rok veľkonočný aspik podľa tohto receptu spolu s obloženou misou budeme podávať ale až neskôr po obede, taký olovrantík, alebo ako sa u nás hovorí zájedok...
  7. a už je 11:30 hod. mäsko sa nám krásne upieklo, tak ho zbavíme alobalového obalu, zemiaky uvarené v šupe obielime, posypeme sušenými bylinkami a vločkami sušenej zeleniny, pokvapkáme olejom a dáme spolu s mäsom zapiecť, ja som ešte nedala, lebo obed je plánovaný až na 13:00 a zapekať stačí tak 30 minút pred podávaním...
  8. a pripravíme si šalát, všetku zeleninu ktorú doma máme nakrájame a zalejeme zálievkou, trošku soli, trošku korenia a necháme odležať....
  9. aký by to bol slávnostný obed bez predjedla, ešte včera večer som pripravila falošnú pečienku podľa receptu od @zemo lenže ja som ju asi piekla trošku dlhšie ako som mala a tak skôr ako falošnú husaciu pečienku sme mali paštétu ale bola výborná a hosťom veľmi chutila...
  10. je 12:00 hod. odchádzam do kúpeľne, sprcha, vlasy a tak, treba sa trochu zušľachtiť veď to poznáte... kuchyňu prenechávam manželovi, on dovarí polievku, scedí ju, oberie mäso zo sliepky, nakrája zeleninu, dochutí... 12:30 hod. dávam zapiecť mäso a uvarím slížky do polievky, dcéra zatiaľ prestrela na stôl, dáva si záležať prídu totiž pytači :-)
  11. je 14:30 hod. a je po obede, pytači dostali to čo chceli, ruku našej dcéry, všetko je zjedené a podľa prázdnych tanierov súdim, že aj chutilo... ešte upratať zo stola, uvariť kávičku a niečo sladké...
  12. z čerstvých jahôd som urobila jednoduchý jogurtový dezert.... a to bola bodka za celkom vydareným slávnostným obedom....