Maslové rožteky
Maslové rožteky po mojom (fotorecept)
Autor receptu: sracz
Teda „moje ako moje“! Nechal som sa (a rád) inšpirovať našou priateľkou na Varecha.sk, kuchárkou a zároveň
prispievateľkou par excellence, @Cesminaz.* Aj tento má veľké výhody vo svojich variantoch. Dovoľujem si Vám predstaviť ten
najjednoduchší, teda bez plnky. Vy si môžete vložiť plnky od pudingových, cez mäsové, až po tvarohové i orechové, alebo s
bársakým ovocím. Príprava kysnutého cesta je už notoricky známa, tak som sa venoval až „finálnym“ krokom v príprave
týchto chutných rožtekov.
16 porcií |
120 minút príprava |
20 minút na 190 °C |
Postup
- Ako som už poznamenal, príprava cesta je dobre známa a jednoduchá. Kvások som pripravil už s notoricky známym spôsobom - vo „vajdlingu“ som zmiešal múku (mám prístup k talianskej CAPUTO 1924 „TIPO 00“ s PL soli, vyhĺbil jamku, do ktorej som dal olivový olej, biely grécky jogurt „Fage“, polovicu zmiešaného vlažného mlieka a vody (zvyšok som prilieval podľa potreby pri miesení). Prilial som vykysnutý kvások a vypracoval cesto, ktoré so nechal dobrú „hoďku“ kysnúť. Vykysnuté cesto som na doske rozdelil na polovicu a každú vyvaľkal do kruhového plátu, asi 3 mm hrubého.
- Spodný plát cesta som natrel rozpusteným maslom (asi PL som odložil na potretie) a prikryl druhým plátom.
- Potom pokrájal na 16 „double“ trojuholníkov.
- Každý som od širšej strany zľahka skrútil do tvaru valčeka.
- Rožteky som uložil na plech, potrel vajíčkovým žĺtkom zmiešaným s vychladnutým odloženým kúskom masla.
- Rožteky som rovnomerne rozmiestnil na pekáči...
- ...a posypal semienkami sezamu.
- Piekol som asi 21 minút vo vopred vyhriatej rúre na 190 °C. Podľa rady učenej inštruktorky @Cesminaz môžeme povrchy upečených rožtekov potrieť rozpusteným maslom. My sme ich už pred viac ako ¼ rokom zajedali ku polievke z mladej cvikly s kozím syrom a včera ku polievke z oranžovej šošovice. A chutilo nám naozaj „prenáramne“.