Maslová tekvica s tmavou fazuľou a ryžou

Autor receptu: martinis

Jesenné či zimné jedlo na chladnejšie dni, ktoré zahreje - dusená maslová tekvica s tmavou fazuľou, hnedou ryžou a čerstvým tymiánom. Farebné, voňavé :)

1
porcia
35 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Ryžu vsypeme do menšej panvičky a zalejeme ju vodou či zeleninovým vývarom. Osolíme štipkou soli, samozrejme, ak nie je vývar už osolený. Prikrytú varíme na miernom ohni 25-30 minút, potom prikrytú necháme ešte päť minút a premiešame vidličkou.
  2. Tekvičku dobre umyjeme, rozkrojíme a lyžičkou povyberáme vláknité vnútro s jadierkami. Zvyšok nakrájame na menšie či väčšie kúsky, veľmi na tom nezáleží.
  3. Jarnú cibuľku umyjeme a nakrájame na kolieska. Do panvice kvapneme lyžicu repkového oleja, na ktorom opečieme cibuľku, zhruba 5 minút. Potom pridáme kocky tekvice, podlejeme trochou vody či vývaru a prikryté dusíme 15 minút, občas premiešame.
  4. Ochutíme čerstvým tymiánom, soľou, mletým čiernym korením a pridáme fazuľu, dobre premiešame a 5 minút prehrievame. Do hotového jedla vmiešame ryžu, dochutíme citrónovou šťavou a kôrou a podľa chuti vmiešame jogurt, alebo ním hotové jedlo pokvapkáme :)
  5. Môj tip : Na zahriatie v zimných mesiacoch sa hodí namiesto citróna aj zázvor.