Marlenka čokoládová (fotorecept)

Autor receptu: izabella929

Na Vianočné sviatky som upiekla čokoládovú marlenku..

25
porcií
60 minút
príprava
6x4 minút
na 180 °C

Postup

  1. Do rajnice som dala roztopiť na slabom plameni maslo,cukor, med,ocot...keď sa roztopili, pridala som vajcia a rýchlo som premiešala...preosiala som si múku,pridala som k nej sódu a v strede som urobila jamku...do jamky som po malých dávkach pridávala tekutú maslovo-medovú hmotu a hneď k prvej dávke som pridala aj kakao...cesto som na začiatku premiešavala drevenou vareškou, kým sa tekutá hmota nezapracovala do cesta...potom som všetko premiesila..
  2. cesto som poriadne vymiesila a rozvážila na 6 rovnakých bochníčkov a jeden malý, ktorý budem potrebovať nastrúhať na vrch koláča až na záver...
  3. pripravila som si pečiaci papier, ktorý som nastrihala na 6 rovnakých veľkostí...cestá som rozvaľkala na tenko a ukladala na pečiaci papier...aby mi toľko miesta nezabrali, ukladala som vyvaľkané cestá s pečiacimi papiermi na seba....
  4. keď som mala všetky vyvaľkané zapla som trúbu na 180 st. cesto som uložila na plech a pieklo sa 4 min....upečené pláty cesta som ukladala na seba...hlavne preto,aby cesto pri chladení príliš nevyschlo..potom sa ľahko láme a tiež sa s ním pri plnení ťažšie manipuluje...
  5. pokiaľ sa mi cestá chladili, pripravila som si krém...do 400ml. mlieka som vysypala puding, rozmiešala...
  6. do rajnice do odvážila 350g. kryštálový cukor na skaramelizovanie..pridala som k nemu aj na špic noža sódu bikarbonu...
  7. keď sa cukor skaramelizoval, pridala som k nemu 400ml. mlieka a potom som miešala, kým sa cukor celkom neroztopil a vtedy som priliala do masy aj mlieko s pudingom a miešala, pokiaľ hmota celkom nezhustla...uvarenú kašu som zobrala zo sporáka, trošku som miešala, aby bola vlažná a vtedy som do nej pridala maslo a miešala , kým sa nezoztopilo...ja zvyknem pripravený krém ešte vymiešať mixérom, aby náhodou nezostali hrčky...pripravený krém som dala do chladničky na 2 hodiny..
  8. a potom som začala plniť upečené vychladnuté pláty cesta...krém som si rozdelila do misiek na 5 častí...aby sa na každý plát ušlo rovnaké množstvo krému..do maleho hrnčeka som si odložila 2 lyžice krému a dala som ho do chladničky, tento použijem na potretie vrchu koláča..
  9. postupne som naplnila všetky pláty...uložila som ich do chladničky a zaťažila na noc knihami..
  10. na druhý deň som upravila boky cesta...vrchný plát som potrela odloženým krémom,,,nastrúhala som na krém odložený malý plát cesta...na toto som nastrúhala čokoládu...najprv na jemno a potom aj na hrubšie..posypala som pomedzi čokoládu aj strúhané mandle...a takto vyzeral koláč v reze..
  11. pokrájala som ho nožom namočenom v horúcej vode na rezy...prajem vám dobrú chuť..