Mäkučké žemle (fotorecept)
Autor receptu: kukulienka71
Ak by som sa s vami nepodelila o tento recept, vyčítala by som si to celý zvyšok života. Myslím, že týmto som povedala všetko:-)
19 porcií |
20 minút príprava |
20 minút na 200 °C |
Postup
- Do polovice teplého mlieka primiešame cukor a rozdrobíme droždie,necháme vzísť. V múke(kombinovala som 50g pohánkovej+50g celozrnnej a 350g hladkej múky) rozmiešame soľ,prilejeme roztopené ale nie horúce maslo,rozdrobíme tvaroh alebo nastrúhame syr,pridáme vzídený kvások
- Vypracujeme cesto,hnetieme,kým sa nelepí na steny nádoby,necháme nakysnúť na teplom mieste asi 30-40 minút a preložíme na pomúčenú podložku
- rozvaľkáme na hrúbku asi 1cm a okrúhlou formou asi 8 cm priemeru vykkrajujeme bochníčky. Mne vyšlo 19 ks.
- každý kus v strede ostrým nožom narežeme,akoby sme ho chceli prekrojiť,ale nedokrojíme celkom.
- potom spodok žemle spojíme,vrch sa pekne na reze roztvorí.Teraz si zapneme rúru na 200°C,kým sa vyhreje,dohotovíme žemličky.
- Poukladáme ich na plech vystlaný pečiacim papierom a dôkladne potrieme roztopeným maslom,to dodá chrumkavosť a výbornú chuť žemliam,je to oveľa lepší spôsob podľa mňa ako potierať vajíčkom. Som rada,že som našla tento recept,lebo odteraz budem potierať len maslom pred pečením. Ešte posypeme hrubozrnnou soľou a semienkami podľa ľubovôle. Necháme podkysnúť,kým sa zhasne svetielko na rúre - znamenie,že je vyhriata na správnu teplotu. Teraz už len šup do rúry a pečieme do ružova,cca 20 min.
- Žemličky počas pečenia krásne podrastú,pekne sa pospájali:-)
- Ešte nikdy sa mi nepodarili takéto mäkké žemle,sú ľahučké,nadýchané a na povrchu správne,ale len jemne chrumkavé.Také akurát,aké som dávno hľadala.Dúfam,že vám budú chutiť:-)