Mäkučké žemle (fotorecept)

Autor receptu: kukulienka71

Ak by som sa s vami nepodelila o tento recept, vyčítala by som si to celý zvyšok života. Myslím, že týmto som povedala všetko:-)

19
porcií
20 minút
príprava
20 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Do polovice teplého mlieka primiešame cukor a rozdrobíme droždie,necháme vzísť. V múke(kombinovala som 50g pohánkovej+50g celozrnnej a 350g hladkej múky) rozmiešame soľ,prilejeme roztopené ale nie horúce maslo,rozdrobíme tvaroh alebo nastrúhame syr,pridáme vzídený kvások
  2. Vypracujeme cesto,hnetieme,kým sa nelepí na steny nádoby,necháme nakysnúť na teplom mieste asi 30-40 minút a preložíme na pomúčenú podložku
  3. rozvaľkáme na hrúbku asi 1cm a okrúhlou formou asi 8 cm priemeru vykkrajujeme bochníčky. Mne vyšlo 19 ks.
  4. každý kus v strede ostrým nožom narežeme,akoby sme ho chceli prekrojiť,ale nedokrojíme celkom.
  5. potom spodok žemle spojíme,vrch sa pekne na reze roztvorí.Teraz si zapneme rúru na 200°C,kým sa vyhreje,dohotovíme žemličky.
  6. Poukladáme ich na plech vystlaný pečiacim papierom a dôkladne potrieme roztopeným maslom,to dodá chrumkavosť a výbornú chuť žemliam,je to oveľa lepší spôsob podľa mňa ako potierať vajíčkom. Som rada,že som našla tento recept,lebo odteraz budem potierať len maslom pred pečením. Ešte posypeme hrubozrnnou soľou a semienkami podľa ľubovôle. Necháme podkysnúť,kým sa zhasne svetielko na rúre - znamenie,že je vyhriata na správnu teplotu. Teraz už len šup do rúry a pečieme do ružova,cca 20 min.
  7. Žemličky počas pečenia krásne podrastú,pekne sa pospájali:-)
  8. Ešte nikdy sa mi nepodarili takéto mäkké žemle,sú ľahučké,nadýchané a na povrchu správne,ale len jemne chrumkavé.Také akurát,aké som dávno hľadala.Dúfam,že vám budú chutiť:-)