Makový koláč
Makový koláč s ríbezľovým lekvárom (fotorecept)
Autor receptu: tejaja
Aj makový koláč môže patriť k slávnostným múčnikom. Stačí málo a vyzerá úplne inak, ako sme zvyknutí.
1 plech (cca 32x40 c porcia |
30 minút príprava |
40 minút na 180 °C |
Postup
- Najprv pripravíme cesto. Múku s tukom rukami rozmrvíme a v strede urobíme jamku.
- Do nej pridáme žĺtky, mlieko, cukor a zmiesime cesto, ktoré vyvaľkáme a uložíme na vymastený a vysypaný plech.
- Cesto potrieme ríbezľovým lekvárom.
- Maková vrstva: Mletý mak premiešame s cukrom, múkou a práškom do pečiva. Prilejeme mlieko a dobre metličkou opäť premiešame.
- Nakoniec jemne vmiešame sneh vyšľahaný zo 4 bielkov.
- Makovú zmes vylejeme na cesto a zarovnáme.
- Pečieme na 180 °C asi 40 minút.
Upečený koláč vyberieme z rúry a necháme vychladnúť.
- Pred podávaním pocukrujeme.