Makový koláč

Makový koláč s ríbezľovým lekvárom (fotorecept)

Autor receptu: tejaja

Aj makový koláč môže patriť k slávnostným múčnikom. Stačí málo a vyzerá úplne inak, ako sme zvyknutí.

1 plech (cca 32x40 c
porcia
30 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Najprv pripravíme cesto. Múku s tukom rukami rozmrvíme a v strede urobíme jamku.
  2. Do nej pridáme žĺtky, mlieko, cukor a zmiesime cesto, ktoré vyvaľkáme a uložíme na vymastený a vysypaný plech.
  3. Cesto potrieme ríbezľovým lekvárom.
  4. Maková vrstva: Mletý mak premiešame s cukrom, múkou a práškom do pečiva. Prilejeme mlieko a dobre metličkou opäť premiešame.
  5. Nakoniec jemne vmiešame sneh vyšľahaný zo 4 bielkov.
  6. Makovú zmes vylejeme na cesto a zarovnáme.
  7. Pečieme na 180 °C asi 40 minút. Upečený koláč vyberieme z rúry a necháme vychladnúť.
  8. Pred podávaním pocukrujeme.