Makovo-tvarohový koláč (fotorecept)

Autor receptu: egreska

Tento koláčik som "odkukala" od úžasnej pekarky a kuchárky Marcelky Krištofíkovej a je tak šťavnatý a dobrý ,že by bol hriech nepodeliť sa oň :-))

70 minút
na 180 °C

Postup

  1. Všetky suroviny na cesto dame do mixera a mixujeme až kym nevznikne akoby posýpka.Potom si to presypeme do misky a cesto spojíme rukami.
  2. Z vymieseneho cesta trošku odtrhneme a zafarbíme kakaom,to bude na ozdobu.
  3. Cesto vyvalkame na hrubku 0,5 cm a opatrne prenesieme valkom do vymastenej a vysypanej formy.Tato ma priemer 23 cm.Ja som mala s tym trošku problem,cesto sa mi trhalo,tak som ho vo forme polepila ale nevidno to a pri pečení sa cesto pekne spojí,takže sa nebojte.Spodok som potrela džemom ale vy to nemusíte robit,potrebovala som sa zbavit zbytkov z chladničky :-))
  4. Zmiešame všetko na makovu plnku a rozotrieme na cesto.Ja som použila tu plnku z konzervy (nie a nie ju minúť...) takže som mala ušetrený čas :-))
  5. Na tvrohovu plnku si tiež všetko zmiešame okrem bielok.Tie nakoniec vyšlahame do tuha so štipkou soli a pridame k tvarohu.
  6. Vylejeme na makovu vrstvu,utrasieme trošku a zo zbytkoveho cesta povykrajujeme ozdoby .
  7. Kolačik vložíme do vyhriatej rury a pečieme pri teplote 180 st asi 65-70 minut.
  8. Nádheru nechame vychladnut a štedro posypeme praškovym cukrom.