Makový zákusok
Makové rezy
Autor receptu: redakcia
100 minút príprava |
8 minút na 200 °C |
Postup- Biele cestá: Bielky vyšľaháme s cukrom,
zašľaháme 5 žĺtkov. Vareškou vmiešame múku
s práškom do pečiva. Cesto rozdelíme na polovice. Každú vylejeme na plech
vystlaný papierom na pečenie. Pečieme pri teplote
200 °C asi 8 minút.
- Hnedé cesto: Bielky a cukor vyšľaháme, pridáme
žĺtky, polohrubú múku, kakao a prášok do pečiva.
Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Pečieme pri teplote 200 o
C asi 8 minút.
- Krém: Vajcia s kryštálovým a vanilkovým cukrom
šľaháme nad parou asi 15 minút do zhustnutia.
Do vychladnutého krému pridáme vyšľahané
maslo.
- Maková plnka: Mletý mak, slivkový
lekvár a práškový cukor pomaly zalejeme
vriacou vodou, aby vznikla hustá maková
hmota.
- Dve biele cestá zlepíme ríbezľovým
džemom, vrch potrieme džemom, naň
dáme makovú plnku, na makovú plnku
natrieme krém a prikryjeme hnedým cestom.
Necháme zaťažené aspoň 3 hodiny
- Cukrová poleva: Práškový cukor
a pomarančový sirup zamiešame, pridáme
studenú vodu podľa hustoty. Vrch
koláča polejeme cukrovou polevou.
|