Madarská krémová dubáková polievka s tymianom (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Hríbové polievky sú fantastické. Dubáky sa veľmi dobre znášajú s inou zeleninou,
prekvapujúco s údenou slaninou a z byliniek veľmi ladia s tymiánom. Je to výdatná polievka,
ktorá veľmi chutí a zasýti, odporúčam vyskúšať.
4 porcie |
30 minút príprava |
20 minút na 90-100 °C |
Postup
- Pripravila som si drvenú rascu, celé čierne korenie, pokrájané zemiaky, ošistenú mrkvu s petržlenom som tiež pokrájala na malé kúsky a sušené dubáky som namočila na 30 minút do vlažnej vody.
- Očistila som cesnak.
- Domácu údenú slaninku som pokrájala na prúžky.
- Očistila som jednu malú cibuľu.
- Natrhala som si lístky tymiánu.
- Do vody som dala variť pripravenú zeleninu, cibuľu i cesnak, opečené dubáky i so slaninou,drvenú rascu, tymián celé čierne korenie a soľ. Varila som 20 minút.
- Na rozohriatom oleji som orestovala údenú slaninku so scedenými dubákmi a s trochou vody v ktorej boli namočené, zvyšok vody som pridala k polievke. Restovala som spolu 8 minút, kým dubáky zmäkli, časť som dala na bok aj so slaninkou, zvyšok išiel do polievky, ktorú som rozmixovala do hladka.
- Na tanier som, nabrala horúcu polievku, ktorá je krémovitej konzistencie a na vrch som dala orestované dubáky so slaninkou, ktoré som mala odložené a ešte ozdobila lístkami tymiánu. Polievka krásne vonia a má vynikajúcu chuť dubákov a ostatných použitých surovín.