Madarská krémová dubáková polievka s tymianom (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Hríbové polievky sú fantastické. Dubáky sa veľmi dobre znášajú s inou zeleninou, prekvapujúco s údenou slaninou a z byliniek veľmi ladia s tymiánom. Je to výdatná polievka, ktorá veľmi chutí a zasýti, odporúčam vyskúšať.

4
porcie
30 minút
príprava
20 minút
na 90-100 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravila som si drvenú rascu, celé čierne korenie, pokrájané zemiaky, ošistenú mrkvu s petržlenom som tiež pokrájala na malé kúsky a sušené dubáky som namočila na 30 minút do vlažnej vody.
  2. Očistila som cesnak.
  3. Domácu údenú slaninku som pokrájala na prúžky.
  4. Očistila som jednu malú cibuľu.
  5. Natrhala som si lístky tymiánu.
  6. Do vody som dala variť pripravenú zeleninu, cibuľu i cesnak, opečené dubáky i so slaninou,drvenú rascu, tymián celé čierne korenie a soľ. Varila som 20 minút.
  7. Na rozohriatom oleji som orestovala údenú slaninku so scedenými dubákmi a s trochou vody v ktorej boli namočené, zvyšok vody som pridala k polievke. Restovala som spolu 8 minút, kým dubáky zmäkli, časť som dala na bok aj so slaninkou, zvyšok išiel do polievky, ktorú som rozmixovala do hladka.
  8. Na tanier som, nabrala horúcu polievku, ktorá je krémovitej konzistencie a na vrch som dala orestované dubáky so slaninkou, ktoré som mala odložené a ešte ozdobila lístkami tymiánu. Polievka krásne vonia a má vynikajúcu chuť dubákov a ostatných použitých surovín.