Losos

Losos s pšenovým šalátom

Autor receptu: siuuu

Včera sa mi podaril takýto pestrofarebný obed. V týchto takmer neznesiteľných horúčavách sa snažím pripraviť rýchle a ľahšie stráviteľné jedlá, samozrejme, musia byť aj chutné.* A vyšlo mi toto letné papaníčko. https://dobrotynatanieri.blogspot.com/2021/06/losos-s-psenovym-salatom.html

10 minút
príprava
10-12 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Najskôr je potrebné uvariť pšeno, ktoré potrebuje trocha vychladnúť. Pšeno 2-3x prelejeme v sitku vriacou vodou, aby stratilo horkosť, dáme do hrnca, zalejeme studenou vodou (pomer pšeno - voda je 1:2 až 2,5), osolíme a uvaríme do mäkka, mne to trvalo cca 10-12 minút. Zvyšnú vodu som scedila, bolo jej minimum a pšeno som nechala čiastočne vychladnúť.
  2. Lososa robievam zvyčajne iba jednoducho - rozpálim panvicu, pridám olivový olej, vložím lososa a pečiem zo všetkých strán - najskôr a najdlhšie kožou dolu, potom obrátim a nakoniec krátko opečiem aj boky, ak sa mi zdá že je ešte nedopečený, vrátim kožou dolu a pár minút dopečiem. Je ťažko určiť čas opekania v minútach, záleží to od hrúbky lososa. Losos by mal byť zvonku pekne opečený, koža chrumkavá a vnútro šťavnaté.
  3. Medzitým ako sa mi opekal losos som do vlažného pšena pridala nadrobno pokrájanú zeleninu (mrkvu som pokrájala na malé kocky a spolu so špargľou som ju urobila v pare - využila som hrniec s variacim sa pšenom, do ktorého som vložila sitko so zeleninou a prikryla som pokrievkou). Zvyšnú zeleninu som použila čerstvú - rovnako pokrájanú na malé kúsky. Pšeno som zmiešala so zeleninou, ochutila soľou a korením a nakoniec som pridala pár kvapiek ryžového octu - pôvodne som chcela použiť citrón, ale zistila som, že sa minul. Premiešala som a hneď podávala s teplou rybkou, dekorované pažítkou, ktorú som použila aj do šalátu, rajčinkou a kvetom boráku.