Lokše

Autor receptu: jamalinka

recept je veľmi osvedčený, kedže lokše sú veľmi lacným,veľmi a hlavne obľúbeným variabilným receptom posielam Vám recept na ich výrobu, mám ho od starých gazdiniek, ktoré už niečo navarili a napiekli za svojho života. Robí sa ľahko a zvládne ho aj neskúsená gazdinka.

6
porcií
40 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. zemiaky si uvaríme v šupke (deň vopred), očistené postrúhame na jemnejšom struháku, môžeme ich aj dobre popučiť s hrnčekom na doske, pridáme ostatné suroviny a spracujeme na vláčne, nie riedke cesto (ihned s cestom pracujeme, aby neredlo). Dosku pomúčime a urobíme si jeden väčší valec z ktorého krájame malé valčeky (cca 25 - 30 kúskov), vyvaľkáme na placku - lokšu a uložíme na múkou posypaný obrus, utierku .... Keď si ich všetky vyvaľkáme (múku do seba vpijú) začneme ich piesť na primerane rozpálenej teflonovej panvici na sucho, zachvíľu ich máme popečené. Plníme podľa chuti. Nedoporučujem ich veľa múčiť (boli by tvrdé) len toľko, aby sa dalo s nimi pracovať. Ja si rozložím 3 ks panvičiek a je to naozaj raz - dva.
  2. dopiusujem- ďalšia múka je na pomúčenie obrúskov, pri spracovávaní na pracovnej doske, jej spotreba je závislá od druhu zemiakov, uviedla som radšej viac ako menej, ale netreba veľa múčiť.....vyskúšajte sú naozaj veľmi dobré.