Liptovský švábovník

Autor receptu: redakcia

Suroviny

Postup

  1. Cesto: Z mlieka, droždia a cukru urobíme kvások a spolu s ostatnými surovinami spolu vypracujeme polotuhé cesto. Necháme vykysnúť.
  2. Plnka: Postrúhané uvarené zemiaky a ostatné suroviny na plnku zmiešame, vytvoríme polotuhú masu a necháme vychladnúť. Vykysnuté cesto rozdelíme na dve rovnaké časti. Každú rozvaľkáme na okrúhly bochník. Na polovicu bochníka dáme polovicu plnky a druhou časťou cesta ju prikryjeme.
  3. Boky popritláčame, aby bol bochník okrúhly a položíme ho na vymastený plech. Takto postupujeme aj s druhým dielom. Pred pečením potrieme roztopeným palmarínom. Pečieme pri 175 oC 20 – 25 minút.
  4. NÁŠ TIP: Do koláčovej plnky uprednostnite pravú bryndzu s vysokým obsahom ovčej hrudky. Môžete použiť aj nepasterizovanú bryndzu. Švábovník je dobré zapíjať čajom.