Marhuľový koláč
Linecký koláčik s pudingom a marhuľami (fotorecept)
Autor receptu: olinecka
Šťavnatý koláčik, nenáročný na prípravu, ktorú zvládne aj začiatočník. Oplatí sa upiecť...
10-12 porcií |
45 minút príprava |
10+25 minút na 180 °C |
Postup
- Múku, prášok do pečiva a práškový cukor preosejeme do misy. Pridáme nastrúhanú studenú Heru, vanilínový cukor a žĺtky. Rukou alebo mixérom vypracujeme hladké cesto, netrvá to dlho.
- Cesto zabalíme do potravinovej fólie a vložíme do chladničky stuhnúť aspoň na 1 hodinu.
- Suroviny na náplň.
- V mlieku rozmiešame pudingový prášok, vlejeme do hrnca, pridáme cukor za stáleho miešania uvaríme hustý puding. Do uvareného pudingu za horúca vmiešame kyslú smotanu. Dobre premiešame a necháme mierne vychladnúť za občasného premiešania.
- Odležané cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku a rozdelíme na dve časti - jednu väčšiu a menšiu, ktorú budeme potrebovať na mriežku.
- Väčšiu časť cesta rozvaľkáme, pomocou okrúhlej formy (u mňa priemer 28 cm) vykrojíme kruh potrebnej veľkosti. Formu vymastíme maslom preložíme do nej cesto.
- Cesto rukou vytiahneme aj na boky formy, aby nám náplň nevytiekla. Spodok cesta popicháme vidličkou. Rúru predhrejeme na 180 stupňov a cesto predpečieme 10 minút.
- Predpečené cesto vyberieme z rúry, navrstvíme pudingovú náplň, kompót scedíme a marhule uložíme na plnku reznou stranou nahor.
- Zvyšok cesta rozvaľkáme a ostrôžkou nakrájame na pásiky, ktoré poukladáme na vrch - spravíme mriežku.
- Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme na 180 stupňov 25 minút. Po upečení necháme vychladnúť.
- Pred podávaním pokrájame, posypeme práškovým cukrom. Dobrú chuť.
- Ochutnávka...